General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Ceza Zamanaşımı

05.04.2021
2.436
Ceza Zamanaşımı
Makaleyi Puanla

Hukuk alanında sık sık gündeme gelen ceza zamanaşımı hakkında önemli detaylar veriliyor. Herhangi bir fail hakkında işlediği suç sebebiyle verilen mahkeme kararının ardından kanunlarla belirlenen sürenin geçmesiyle durumunda ceza zamanaşımı ortaya çıkmaktadır. Dava zamanaşımı sebebiyle kanunlarla belirlenen sürelerin geçmiş olması, cezanın uygulanmasının önüne geçmektedir. Velayet hakkı gibi bazı durumlar zamanaşımı süresinin geçmiş olmasına rağmen devam edecektir.

Türk ceza kanunu maddelerince zamanaşımı süresinin çeşitli sebeplerden dolayı kesilmesi durumunda sürenin sıfırlanması söz konusudur. Buna göre infazın uygulanması için geçen süre sıfırlanacak ve yeniden başlayacaktır. Dava zamanaşımı süresi hukuk alanındaki farklı unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak hukuk alanındaki bu süre suçun ortaya çıktığı günden itibaren işlemeye başlar.

Ceza Dava Zamanaşımı

Hukukun önemli taşlarından biri olan ceza dava zamanaşımı, kişilerin hakkını araması için belirli bir süre verilmesidir. Türk ceza düzenlemelerine göre suç olarak tanımlanan durumlarda uygulanacak cezai yaptırımlar ceza dava zamanaşımı sebebiyle gerçekleştirilemeyebilir. Belirli süreler içinde görülmeyen hukuk davalarında zamanaşımı süresi devreye girmektedir.

Zamanaşımı süresinin belirlenmesinde etkili olan çeşitli unsurlar vardır. Hukuk alanında kurallarla birlikte dava zamanaşımı süresi suçun işlendiği günden itibaren başlayacaktır. Herhangi bir suç sebebiyle infazı yapılan kişi, iki yıldan fazla hapis cezasını alması durumunda ceza kesilecektir. Dava zamanaşımı süresi işlenen suçun niteliğine bağlı olarak değişim gösterir.

Karşılıksız Çek Ceza Zamanaşımı

Türk ceza kanunu düzenlemelerine bağlı olarak karşılıksız çek ceza zamanaşımı süreleri suçun niteliğine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Karşılıksız çek zamanaşımı süresi, suçun basit nitelikli bir suç olması sebebiyle 8 yıl olarak belirlenmiştir. Bu suçla ilgili ceza süresi çekin karşılıksız kaldığı günden itibaren işlemeye başlar.

Ceza Zamanaşımı Süreleri

Türk ceza kanunu çerçevesinde belirlenen ceza zamanaşımı süreleri hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Ceza zamanaşımı süresi için suçun niteliği önemlidir. Basit suçlara göre daha fazla hapis cezası gerektiren kasıtlı bir suç işlenmesi durumunda ceza zamanaşımı süresi artacaktır. Buna göre Türk ceza kanunu düzenlemeleri şu şekildedir;

  • Müebbet cezalarının ağırlaştırılmış olması durumunda 40 yıl
  • Sadece müebbet hapis cezaları için otuz yıl
  • 20 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda 24 yıl
  • Beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıl
  • 5 yıldan daha az ve adli para cezası gibi infazlar için 10 yıllık bir ceza zamanaşımı süresi belirlenmiştir.

Görüldüğü üzere Türk ceza kanunu düzenlemelerine bağlı olarak suçların niteliğine ve cezaların süresine bağlı olarak ceza süresi değişmektedir. Aynı zamanda infazı yapılan ve mahkum durumunda olan kişilerin hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi durumunda ceza  süresi kesilecektir.

Ceza Zamanaşımı Hesaplama

Hukuk alanında sıkça tercih edilen yöntemlerden biri de ceza zamanaşımı hesaplama olarak öne çıkmaktadır. Ceza süresi hesaplamaları için çeşitli unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Bu alandaki dava zamanaşımı süreleri iki farklı kategoride inceleniyor. Olağan dava ve uzamış dava zamanaşımı süresi olarak incelenen durumlara göre farklı süreler ortaya çıkabiliyor. Türk ceza düzenlemelerine göre zamanaşımı süresinin kesilmesine sebep olan durumlarda uzamış zamanaşımı süresi devreye girmektedir.

Dava zamanaşımı süresi hafif suçlar için 8 sene olarak belirlenirken bu suçlar için uzamış zamanaşımı süresi ise 12 yıl olarak belirlenmiştir. Suçların niteliğine göre ayrı ayrı hesaplama yapılır. Ağır ceza infazını gerektiren kasıtlı bir suç işlenmesi durumunda zamanaşımı süresi daha fazla olacaktır.

Ceza Davası Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?

Herhangi bir suçta mahkemelerde yürütülen davaların devam etmesine engel olan veya çeşitli suçlarla ilgili dava açılmasının önüne geçen ceza davası zamanaşımı süresi hakkında önemli detaylar vardır. Ceza davası zamanaşımı süreleri suçun niteliğine göre değişmektedir. Türk ceza düzenlemelerine göre aksi belirtilmediği durumlarda tüm suçlar için dava zamanaşımı süresi söz konusu olmaktadır.

Ceza Zamanaşımı Süresi Ne Zaman İşlemeye Başlar?

İzin gereken suçlarda zamanaşımı süresi zamanaşımı süresi ilgili suçun işlendiği günden itibaren başlayacaktır. Zamanaşımı süresinin mahkemeler tarafından verilen kararın kesinleştiği günle birlikte başlayacağı belirtilmiştir. Mahkumiyet kararı verilen kişilerin 2 yılı geçecek hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi durumunda dava zamanaşımı süresi sıfırlanacaktır.

Ceza Zamanaşımı Süresi Nasıl Belirlenir?

Türk ceza kanunu düzenlemelerine göre zamanaşımı süresinin belirlemesi için dikkat edilen çeşitli unsurlar vardır. Farklı suçlar için zamanaşımı süresi belirleme işlemi kanundaki üst sınıra göre yapılır. İlk olarak işlenen suçla ilgili Türk ceza kanunu düzenlemelerindeki üst sınır tespit edilir. Üst sınıra göre zamanaşımı süresinin durumuna bakılır.

Ceza Zamanaşımı Süresinin Kesilmesi

Türk Hukuku’ndaki bazı düzenlemelere bağlı olarak ceza zamanaşımı süresinin kesilmesi durumu vardır. Ceza zamanaşımı düzenlemeleri çerçevesinde infaza karar veren yetkili mercilerin kişilere yasalara uygun bir şekilde bildirimde bulunmaması sebebiyle sürenin kesilmesi söz konusudur. Aynı zamanda hükümlünün herhangi bir suç sebebiyle mahkum olduktan sonra 2 yıl ve üzeri hapis cezası gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi de zamanaşımı süresinin kesilmesine sebep olacaktır.

Asliye Hukuk Mahkemesi

Ceza Zamanaşımı

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.