General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Asliye Hukuk Mahkemesi

05.04.2021
6.103
Asliye Hukuk Mahkemesi
4/5 - (1 vote)

Hukuk uyuşmazlıklarını çözmek için görevli olan Asliye hukuk mahkemesi, birçok dava türünün çözülmesi için faaliyet göstermektedir. Asliye hukuk mahkemesi davalarında genel olarak diğer hukuk mahkemelerinin bakmadığı dava türlerine bakılmaktadır. Aile mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi veya ticaret mahkemesi gibi mahkemelerin bakmadığı davalarda mahkemesi görev yapmaktadır. Malvarlığıyla ilgili davaların yanı sıra şahıs varlığıyla ilgili davalarda da görevli merci asliye mahkemesidir.

Asliye Hukuk Mahkemesi Nedir?

Farklı alanlarda ortaya çıkan uyuşmazlıkların hukuka uygun çözümler için hukuk davaları görülmektedir. Kanun düzenlemelerine göre çeşitli uyuşmazlıkları çözümü için görevli olan Asliye mahkeme, özel hukuk davalarına bakmaktadır. Sulh hukuk mahkeme gibi özel davalara bakın hukuk, tüm adliyelerde bulunmaktadır. Adliyelerde bulunması zorunlu mahkemeler arasında yer alan mahkeme, çeşitli alanlardaki davalara bakmaktadır.

Asliye Hukuk Neye Bakar?

Hukuk alanında görevli olan farklı hukuk mahkemelerinin bakmadığı davalara bakmakla görevli olan Asliye mahkeme, birçok alandaki uyuşmazlıklarda görev yapmaktadır. Sulh hukuk mahkeme tarafından bakılmayan davalara da hukuk mahkeme bakmaktadır. Özel bir mahkeme olan  hukuk mahkeme davalarının kapsam alanı oldukça geniştir. Bazı Asliye hukuk mahkeme dava türleri şu şekildedir;

  • Alacak, tapu iptal ve tescil davaları,
  • Haksız işgal ile ilgili davalar,
  • İtirazın iptali davaları,
  • Maddi veya manevi tazminat davaları,
  • Mirastan mal kaçırma ve tenkis,
  • Mirasla ilgili sözleşmenin iptali,
  • Mirasıçılıktan çıkarma davaları,

Görüldüğü üzere geniş bir kapsamda davalara bakmakla görevli olan Asliye  mahkeme, malvarlığına ve şahıs varlığına ilişkin davalarda görev yapmaktadır. Asliye hukuk davalarında birbirinden farklı konular olabilir.

Asliye Hukuk Mahkemesi Ne Kadar Sürer?

Hukuk alanında vatandaşlar tarafından sıkça merak edilen konulardan biri de davaların ne kadar sürede sonuçlandırıldığıdır. Günümüzde birçok alandaki uyuşmazlıkların hukuki çözümü için başvuru yapılan Asliye hukuk mahkemelerinde de birçok dava görülmektedir. Yargılama sistemindeki temel taşlardan biri olan Asliye hukuk mahkemesinde genel olarak ceza yargılamaları yapılmaz. Bu nedenle 10 yıldan daha az hapis cezası uygulanacak suçlar için Asliye hukuk mahkemeleri görev yapmaktadır.

Asliye hukuk tarafından yürütülen davaların ne kadar süreceği çeşitli etkenlere göre değişmektedir. Son dönemlerde ortaya çıkan hedef süre uygulamasına bağlı olarak hukuk mahkeme davalarının 300 – 390 gün arasında tamamlanması hedeflenmektedir. Bu tür bir zaman dilimi belirlenmiş olsa da Asliye hukuk davalarının ne kadar süre içinde sonuçlanacağını net olarak söylemek mümkün değildir.

Asliye Hukuk Mahkemesi Dilekçe Örneği

Hukuk alanında Asliye hukuk mahkemesi dilekçe örneği vatandaşlar için önemli olan noktalar arasında yer almaktadır. Asliye hukuk mahkeme, sulh hukuk mahkeme ve aile mahkeme gibi özel mahkemelere sunulacak dilekçelerin dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Bu konuda örnek dilekçelerin incelenmesi önemlidir. Özel davalarla ilgili dilekçelerin sunulacağı merci Asliye hukuk mahkemesidir. Diğer hukuk mahkemelerinin görev yapmadığı durumlarda görevli olan Asliye hukuk dava başvuruları dilekçe ile yapılabilir.

Asliye Hukuk Mahkemesi Görevleri

Şahısların varlığı ve malvarlığı gibi davalara bakan Asliye hukuk mahkemesi görevleri oldukça geniştir. Sulh hukuk mahkeme tarafından bakılmayan davalarda da öne çıkan Asliye hukuk tazminat davalarından alacak davalarına kadar geniş bir kapsamda görev yapmaktadır. Asliye mahkemesinin görevleri arasında vasiyetname sözleşmesinin iptali, analık ve babalık davaları veya tapu iptal davası gibi birçok konu bulunmaktadır.

Asliye Hukuk Mahkemesi Kararları

Birçok alanda verilen asliye hukuk mahkemesi kararları hakkındaki itiraz yolları oldukça önemlidir. Hukuk mahkeme kararlarında itiraz hakkı bulunmaktadır. Birçok anlaşmazlık durumunda davanın çözülmesi için görev yapan hukuk mahkemeleri, yoğun olarak faaliyet göstermektedir. hukuk kararlarına itiraz için hukuk mahkeme tarafından verilen kararın kesinleşmiş olma zorunluluğu vardır. Bu tür durumlarda Asliye hukuk kararlarına itiraz için istinaf ve temyiz gibi yollara başvurmak mümkündür.

Asliye Hukuk Mahkemesi Vekalet Ücreti

Detayların oldukça fazla olduğu Asliye hukuk mahkemesi davalarında avukatlardan yardım alınması önemlidir. Asliye hukuk mahkemesi vekalet ücreti çeşitli etkinlere göre farklılık göstermektedir. Genel olarak belirlenen Avukatlık ücretine bağlı olarak hukuk mahkeme vekaletindeki ücretler değişebilir. Davalar malvarlığı ve şahıs varlığı alanlarında olduğu için uzman avukatlardan yardım alınması gerekmektedir. Diğer hukuk mahkemelerinin davalarında da uzman olan avukatlar tarafından hukuk mahkeme vekalet hizmeti verilmektedir. Birçok davanın çözülmesi için görevli olan yer hukuk mahkemesidir.

Muvazaa Nedir yazımızı okumak için buraya tıklayınız.

Türkiye Asliye Hukuk Mahkemeleri

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!