General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Miras Hukuku Nedir? Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

28.12.2020
37.997
Miras Hukuku Nedir? Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
3.9/5 - (29 votes)

Miras Hukuku

Miras Hukuku nedir? Miras hukukunda mal paylaşımı nasıl olur? Kişinin kanuni mirasçıları kimlerdir? Reddi miras nedir nasıl yapılır? Gerçek bir kişinin ölümü ve gaiplik durumu neticesinde kişinin malvarlığını düzenleyen hukuk dalına Miras hukuku ismi verilmektedir. Özel hukuk söz konusu olduğunda en geniş alanlardan biri olan medeni kanun bir alt dalı olan Miras Hukuku ile ilgili önemli noktalar vardır. Miras hukuku davalarında ayrıntının fazla olmasından dolayı uzun bir süreç gerekebilir.

Miras hukuku alanındaki sorunların çözümü için görev yapan avukatlar bulunmaktadır. Yasal düzenlemeler çerçevesinde belirtilmiş olan bir branşlaşma bulunmasa da halk arasında miras hukuku avukatları olarak bilinen uzmanlar mevcuttur. Sıklıkla karşı karşıya kalınan Miras hukuku davalarının farklı özellikleri vardır. Miras hukuku davalarının bazı sebepleri şu şekildedir;

  • Mirastan mal kaçırma,
  • Mirasta mal paylaşımı,
  • Mirasta saklı pay,
  • Tenkis davası,
  • Mirasın reddi,
  • Vasiyetnamenin iptal edilmesi ve düzenlenmesi,

Belirtilen Miras hukuku sorunlarının çözülmesi için ilgili mahkemeler görev yapmaktadır. Miras hukuku alanında kabul edilen iki tür yasal mirasçı vardır. Bu mirasçılar yasal mirasçı ve atanmış mirasçı şeklinde ifade edilebilir. Miras hukuku alanında sık sık karşılanan terimlerden biri olan tereke, kişilere bağlı olmayan ve mirasçılara verilen mal varlığıdır. Atanmış mirasçılar, miras bırakanın iradesiyle belirlenmektedir.

Miras Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Hukuk alanındaki önemli uygulamalardan biri olan mal paylaşımı Miras hukuku ile ilgilidir. Miras hukuku mal paylaşımı nasıl yapılır? Bir kişinin ölüme bağlı tasarruflarla veya gaip kalması durumunda ortaya çıkacak olan mirasın paylaşımında dikkat edilen özel hususlar vardır. Miras bırakan kişi tarafından hazırlanmış bir vasiyetname olması durumunda vasiyetnamede belirtilen hususlar dikkate alınır.

Yaşamını devam ettirirken vasiyetname hazırlamamış olan kişilerin miras paylaşımı çeşitli noktalara dikkat edilerek yapılır. Kişilerin mal varlığının dağıtılmasındaki en önemli nokta eşlerin hayatta olup olmamasıdır. Eşlerin hayatta olması durumunda malvarlığının 4 de 1’i eşlere verilecektir. Kalan kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaşılacaktır.

Vefat durumunda geride kalan eşin isteğine bağlı olarak anne ve baba ile birlikte mirasçı olmak mümkündür. Bu tür durumlarda yarı mirasçı eş iken diğer yarı mirasçısı da ana ve babasıdır. Mal paylaşımı hakkındaki profesyonel ve detaylı bilgilere uzman avukatlık bürosu hizmetleri ile birlikte ulaşılabilir.

Vasiyetname Olmadan Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

miras hukuku mal paylaşımı

Hukuksal alanında en çok karşı karşıya kalınan Miras hukuku problemlerinden olan mal paylaşımında önemli olan noktalar vardır. Vasiyetname olmadan mal paylaşımı nasıl yapılır? Bir kişinin hayatını kaybetmesi veya belirli şartlara bağlı olarak gaip kalması durumunda geride kalan malvarlığının kanuni mirasçıları arasında dağıtılması durumunda Miras hukuku kuralları devreye girmektedir.

Hukuk alanındaki Miras hukuku dalında en önemli tartışma vasiyetname olmadan yapılan mal paylaşımı uygulamalarında ortaya çıkmaktadır. Bu durumda ise birinci derece kan hısımları olan eşler ve çocukları mirasçı olacaktır. Vasiyetname bulunmaması durumunda geride bırakılan malvarlığı eşler ve çocuklar arasında ortak olarak paylaştırılmaktadır. Aynı zamanda miras bırakan kişilerin anne ve babası da miras üzerinde hak talebinde bulunabilir. Eşin ve çocukların hayatta olması durumunda diğer kan hısımları mirasçı olamaz.

Mirastan Pay Alabilecek Kişiler Kimlerdir?

Türk Hukuk sistemi tarafından belirlenen ve Miras hukuku dalının önemli noktalarından biri de miras dağıtımıdır. Mirastan pay alabilecek kişiler kimlerdir? Mirastan pay alacak kişiler, zümre sistemi ismi verilen yöntemle belirlenmektedir. 3.zümreye kadar olan kişiler zümrede mirasçı olarak miras bırakanın mal varlığından pay alma hakkına sahiptir.

1.zümre olarak belirlenen kişiler, miras bırakanın alt soyunu  oluşturmaktadır. Miras bırakanların eş, çocuk ve torunları 1.zümre olarak belirlenmiştir. İkinci zümre ise kişilerin anne babaları, kardeşleri ve yeğenlerinden oluşur. İkinci zümrede bulunan kişilerin mirastan yararlanabilmesi için 1.zümreden mirasçıların tamamının hayatta olmaması gerekmektedir.

Miras bırakanların 3.zümreleri ise diğer akrabalardan oluşmaktadır. Büyükanne, büyükbaba, dayı, amca ve teyze gibi akrabalar 3.zümreyi oluşturmaktadır. Diğer iki zümreden hayatta kalan olmazsa 3.zümredeki kişiler mirastan pay alabilir. Belirlenen yasal mirasçıların yanı sıra miras bırakan kişi tarafından hazırlanan vasiyetnamedeki kişiler de mirasta mal üzerinde hakka sahiptir.

Reddi Miras Nedir?

Son dönemlerde Miras hukuku alanında karşılaşılan durumlardan biri de reddi miras olarak öne çıkmaktadır. Peki, reddi miras nedir? Miras bırakanın yasal mirasçısı olan kişiler, çeşitli sebeplerden dolayı mirası reddedebilirler. Mirasçı olduklarını öğrenen kişilerin 3 ay içerisinde reddetme hakkı bulunmaktadır.

Reddi miras başvurusu yapmak isteyen kişilerin ilgili mahkemelere yazılı veya sözlü olarak beyan etmesi gerekir. Sulh Hukuk Hakimi tarafından yürütülen davalarda sözlü veya yazılı beyanın olmaması durumunda miras reddi geçersiz olacaktır. Bu durumda miras hukuku kişiyi direk olarak mirasçı kabul etmiştir. Miras bırakan kişinin tüm malvarlığı borç sebebiyle batık durumunda ise reddi miras talebine gerek kalmadan miras reddedilecektir.

Vasiyetname Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Ölümden sonra malvarlığının nasıl dağıtılacağı ile ilgili hususların belirlenmesinde Miras hukuku kurallarına göre vasiyetnameler geçerlidir. Vasiyetname hazırlığı nasıl yapılır? Vasiyetnamelerin hazırlanma işlemi sırasında üç farklı yöntem kullanılabilir. Vasiyetname türleri şu şekildedir;

  • Sözlü vasiyetname,
  • El yazılı vasiyetname,
  • Resmi vasiyetname,

Sözlü vasiyetnamenin ortaya çıkması için mirasçıların yanındaki okur yazar olan iki tanığa mirasını sözlü olarak beyan etmesi ve bu durumun yazılı bir şekilde sulh hakimine teslim edilmesi gerekmektedir.  El yazılı vasiyetnamede ise kişinin kendi el yazısı ve tarih atılarak yazılma şartı bulunmaktadır. Noter tarafından onaylanan resmi vasiyetnameler ise Miras hukuku alanında sık olarak kullanılan belgeler arasında yer almaktadır.

Aile dışında olmasına rağmen kendini mirasçı olarak iddia eden kişiler mirasın sahibi olduğunu somut kanıtlarla mahkemeye sunmalı ve kanıtlamalıdır. Mirasçının kendisinden önce yazılmış olan ıslak imzalı vasiyetnamesi bu durumda delil olarak sunulmalıdır.

Ziyaretçi Yorumları - 30 Yorum
  1. Kemal caliskol dedi ki:

    Miras geriye nasıl işler?.Ne şekilde bölünür?

    1. Fatma Bil dedi ki:

      Merhaba efendim benim sorunuda yanıtlarsanız sevinirim.Emekli bir öğretmenim 32 yıl önce eşimle evlendim eşimin ikinci evliliği idi ve 25 ve 30 lü yaşlarda iki çocuğu vardı bir evliyası diyetini biz evlendirdi sorumluluklarimizin tümünü yerine getirdik hatta oğlu borç krizine girdi 10 yıla yakinborclarini ödedik bu arada benim eşimden bir kızım var kızım ünüversitede okurken küçük tasarufumla onun adına bir ara aldım daha sonra ailemden gelen miras katkılarıyla birazda kızım yardımları arsanın üzerine mütevazı bir ev yaptırdık üç yıldır yazları gidip oturmuyoruz. Taşören e yaptirdim fatura kestiremedim kdv 150000 binliranin 30000 lira gibi tutuluyor ben yada eşim vefat ederse üvey kardeşleri hâk idda edebilirler mı fatura kestirirsemkizimin adına yararı olurmu yanıtlarsanız sevinirim .saygilarimla

  2. alaattin çetin dedi ki:

    1. baba ve annesi vefat etmiş 7 kardeş arasında ev nasıl pay edilir.
    2. kız kardeşler bir kişiye paylarını bir kız kardeşe noter kanalıyla satar ise iki erkek kardeşim payı nasıl alınır.

  3. Aydın dedi ki:

    Babam sağ bana sağlığında dükkan ve daire bıraktı
    Ablarıma 1 er daire verdi babam vefat edince ablalarım benden hak talep edebilirlermi dükkan üzerinden.

  4. Vildan Coşkun dedi ki:

    Babam sağ ve üvey ağabeyimiz var dedemden kalma bir kaç tarla var biz kendi ağbeyşmle babamdan tarla satın aldık ve üvey ağabeyime ona düşen parayı banka aracılığıyla gönderdik babama bir şey olursa ki söyleyemiyorum bile ölünce üvey ağabeyim tekrar hak iddia edebilir mi ederse haklı çıkar mı çıkarsa da verdiğimiz para boşuna mı vermiş oluruz ne yapmamız gerekir hatta babam aslında vermemiz taraftarı bile değildi babamı arayıp sormuyor diye kızıyor ama biz hak geçirmek asla istemiyoruz ne yapmalıyız bu arada babam 80 yaşında fakat gayet akli dengesi yerinde birisi

    1. Adem varol dedi ki:

      Merhaba annem evlenmeden önce dedem annemin adına tarla almış ama tarla halla annemin kızlık soy ismine kayıtlı onun için nasıl bir yol izlememiz gerekir annen 1996 yılında vefat etti

    2. Adem dedi ki:

      ablamız vefat etti çocugu yoktur babamızdan kalan mirasdan kocası haksahi olurmu

  5. Meryem dedi ki:

    Mrb dedem üzerindeki yerleri hayattayken satmaya basladi ailevi nedenlerden dolayi çocuklarına söylemeden yapiyo bu satislara engel olabilir miyiz

  6. nurten dedi ki:

    Merhabalar Dedem ninem öldü babam 80 yaşında dedem öldüğünde babam dokuz yaşındaymış ve köyde yasıyor. amcamlar şehirde yaşıyor. 80 senedir köyle hiç ilgileri olmadı ve Babamı dedem öldüğünde ninesi beklesin diye köyden şehre gitmesine izin vermemişler yani ninenim
    NAMUSUNU beklemiş. şimdi ise amcalar köyden yer istiyorlar biz karadenizliyiz. yerimiz küçük .parsel bölünecek kadar büyük değil .amcamın biri miras satışı davası açmış bize. bizden mal bölümü istemedi . direk satış istemiş budurum da babam ne yapabilir lütfen beni bilgilerdirirmisiniz

  7. Aydın uslu dedi ki:

    Annem okuma yazma bilmiyor.ablamin esi annemin abisinin oglu olur.(yani damat).ablam haric 3 erkek kardesiz.ablamin esi (damat)diger kardeslerimizden ve benden hababersiz,noter calisani arkadasi ile gizlice parmak bastirip belge alarak anneme ait kalmis olan (buyuk babam ve anne annemden) miraslari(tarlalari) 3.sahislar uzerine satis yaparak (3. Sahisda damadin eski is ortagidir)tekrar kendi uzerine satis yapip tum mirasi almistir.bu durumdan diger 2 erkek kardesim ve ben yillar sonra haberdar olduk.Annem ölümüne az kala ( 5 ila 6 ay ) haberdar olunca ablam ve bnm aramda tartisma basladi .tartisma uzerine annem konuyu o zaman ogrendi.ve henuz hic bir miras almis degiliz(3 erkek kardes olarak).bu hain eniste mirasin bi cogunuda bizden gizli satmis. Ne yapicagimizi bilmiyoruz.artik hic bir kardesimiz birbiriyle gorusmuyor.bu hain enistemizden .annemizin mirasini esit sekilde geri alma sansimiz varmi.bu konuda yardimci olabilirmisiniz.

  8. Esra dedi ki:

    Merhaba anneme babaannesinden tarla kaldığını söylüyor komşular tapuya gidip sorduğunda babaannenin soyadı olmadığı için görünmüyor annem nasıl bir yol izlemeli birşey kalıp kalmadığını nasıl öğrenebilir teşekkürler 🙏

    1. Sevda Aydemir dedi ki:

      kızımin babasıyla ayrildık. babası başkasıyla evlendi 2020 de de vefat etti. babası annesinden kalan evin kendisine ait olan yarı hissesini yegenine sattı. o parayla araba aldı. şimdi eşi aracın %50-%50 bölüşüleceğini ve kızımın %50 nin de 1/4 ( dörtte bir) nün kendisine ait olduunu söylüyor. araç kızımın babaannesinden kalan evin parasıyla alındı. Babanin kendi parası değil
      bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz. doğrusu nedir. tşkler

      1. Bulet dedi ki:

        Merhaba…babannem ve dedem ölmüş babamlar 5 kardeşler ikamet için dedem kız kardeşinin uvey kızını kilisten hataya getirmek için ikamet veriyor şimdi ise o kişi mirasdan yararlanıyor nasıl iptal edilir veya nasıl yol izlememiz lazım

  9. Sevda Aydemir dedi ki:

    kızımin babasıyla ayrildık. babası başkasıyla evlendi 2020 de de vefat etti. babası annesinden kalan evin kendisine ait olan yarı hissesini yegenine sattı. o parayla araba aldı. şimdi eşi aracın %50-%50 bölüşüleceğini ve kızımın %50 nin de 1/4 ( dörtte bir) nün kendisine ait olduunu söylüyor. araç kızımın babaannesinden kalan evin parasıyla alındı. Babanin kendi parası değil
    bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz. doğrusu nedir. tşkler

  10. Mustafa dedi ki:

    2010 yılında bekarken yeğenimi yurt dışına götürebilmek amacıyla mahkemeye başvurup evlat edindim. Evlat edindiğim tarihte yeğenimin 16 yaşının üstünde olduğu için yurt dışına götüremedim. Şimdi evlendim ve bir çocuğum var. Ben öldükten sonra mirasımı sadece öz çocuğuma geçmesini sağlamak için ne yapabilirm.
    Mallarımı şimdiden çocuğumun üzerine geçirsem olur mu?
    Veya eşimle evlilik sözleşmesi yapıp mallarımı onun zerine mi geçirsem?
    Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

  11. ufuk karacan dedi ki:

    merhaba. babam 30 yıldır başkasıyla evli. kendisi çalışıyor müteahitlik yapıyor. kadın ev hanımı çalışmıyor. çok eskiden bizim yanımızda çalışan biriydi. iki çocukları var. biz de ilk eşten iki çocuğuz. tüm mal kadının adına. muteahitlkte resmiyette kadın yapıyor olarak görünüyor. allah geçinden versin babamızın vefatı durumunda miras davası yada farklı dava alabilirmiyiz. müteahhitliği işleri vs. babamın yaptığını ispatlarım yani sahitlerle. kısaca çalışan babam. resmiyette kadın görünüyor.

  12. Elif dedi ki:

    Merhaba tapusu anneme ait olan evi annem sağken yazılı olarak vasiyet edip noterde belgelenirse annemin vefatından sonra babam evi üstüne alabilirmi

  13. Elif dedi ki:

    Merhaba tapusu anneme ait olan evi annem sağken yazılı olarak vasiyet edip noterde belgelenirse annemin vefatından sonra babam evi üstüne alabilirmi

  14. Lütfiye dedi ki:

    Merhaba tapusu anneme ait olan evi annem sağken yazılı olarak vasiyet edip bana yani kızına bırakır ve noterde belgelenirse annemin vefatından sonra babam evi üstüne alabilirmi

  15. Demet dedi ki:

    Merhabalar bende eşimin 2.eşiyim benden önce 2 tane çocukları var .bendende 2 tane çocukları oldu .eşim birşeyler sattı ve bana 1 tane (üstüme)ev aldı .Şimdi benim sorum ben öldükten sonra benim olan ev benim çocuklarıma mı düşer yoksa onlarda pay alırlar mı.not.ben ev hanımıyım

    1. Hasan kızıltaç dedi ki:

      Merhaba benim dedem ve anneannemlerden kalma yerlerimiz var annemler 3 kardeş ler 3 ununde 2 ser çocuğu var dedem anneannem vefat ettiler annemler yerleri paylaşmadan annem ve bir teyzemde vefat etti sağ olarak bir Teyzem var bu teyzemin 2 çocuğu ve ölen Teyzem in 2 çocuğu ve kardeşimle ben toplam 6 mirasçı paylaşım yapmakta anlaşamıyoruz nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  16. Adalet dedi ki:

    Merhaba dedemin vefat etmesiyle mal amcama kaldı;amcamında vefat etmesiyle yengeme ve bize (babamda vefat etmiştir) yeğenlerine kaldı.Şuan da yengemde vefat etti.Yenğemin adına kayıtlı olan mallar kardeşlerinemi (amcamın kayınları) gider yada bize mi kalır.Amcamın hiç çocukları olmamıştır.Kolay gelsin.Yardımcı olursanız teşekkür ederim.

  17. Ayşe dedi ki:

    Dedemden bir ev kaldı miras olarak bu ev degeri altında satılarak 7 kardeş arasımda paylaşıldı ben annemin ilk evliliğinden olan oğluyum ikinci evliliğinden de iki kızı var kalan mirastan bana pay vermedi ama şimdiki eşinden olma kızlarına paylaştırdı ama annem kararları kendi başına alamayacak kadar cahil bir kadın ben hak talep edebilirmiyim bu durumda

    1. Figen dedi ki:

      20 yıldır Annemin evinde oturuyorum tapu Annemin üstüne Almanya’da Babam otur diyor .Annem sende 2-3 kez gelir ve kavga edip çık evinden diyor.Benim dava açma şansım varmı ?

  18. Mustafa dedi ki:

    BABAMIZDAN KALAN BİR ADET DAİRE VAR… 3 KARDEŞİZ VE 2 KARDEŞİM BORÇLARINDAN DOLAYI REDDİ MİRAS YAPTI LAKİN ONLARIN ÇOCUKLARI MİRASA ORTAK OLDULAR… EVİ TEK BAŞIMA ÜZERİME ALMAK İSTİYORUM…NE YAPMALIYIM…LÜTFEN BİLGİ ALABİLİR MİYİM?

  19. Hakkı dedi ki:

    Merhabalar. Benimde bir sorum olacakti cevaplarsaniz sevinirim. Babam vefatindan sonra evi 3 kardeş aldik. Hissenin birisini alan kardeşim babamdan once vefat ettigi için hisseyi yeğenim aldi. İlerleyen bir kaç yil sonra hissenin birisini diger kardeşimden satin aldim. Şu anda 2 hisse bende 1 hisse yeğenimde .yeğenime 2 kez hissesini degerinde bana devretmesini satmasini istedim. Ancak yeğenim satmak taraftari degil. 2 hisse bende oldugu icin arsa üzerinde virane sekilde bulunan evde tadilat yaparak orada oturmak istiyorum. Yeğenimden hissesini hukuki yollardan alabilirmiyim. Yada nasil alabilirim. Teşekkur ederim

  20. Kemal dedi ki:

    Merhaba anne baba sağken kendilerine ait olan mülkleri satıp biri erkek biri kız olan iki kardeşe sarılan mallarım eşit olarak dağıtılmaması durumunda yapılabilecek bir şey var mıdır? Bununla ilgili bilgi verebilirseniz sevinirim. İyi çalışmalar

  21. Ayşe dedi ki:

    Merhaba babam vefat ederse üvey annem 4 te birini alıyor mirasın ve üvey annem de vefat edince ona babamdan kalan bu miras üvey kardeşimle bana mı düşer yoksa sadece üvey kardeşime mi düşer

  22. Akın Girgin dedi ki:

    Merhabalar,
    Annem 2016 da vefat etti, Babam 2017 de evlendi,2021 de de Babam vefat etti. 2005 yılında TOKİ’den ev aldık hala tapusu yok sözleşmesi var ve taksit ödemeye devam ediyoruz ve ben ödüyorum taksitleri.
    Bu durumda 2.eş evin tamamının mı 4/1 hakkına sahip yoksa evli kaldıkları 2017-2021 dönemlerinde ödenen taksitlerden mi 4/1 oranında hak sahibidir. ?
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

  23. Elif tunçay dedi ki:

    Merhaba kadının vefat halinde aynı soyadın da olanlar mı reddi miras yapar yoksa anne yada kardeşler mi yapar

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!