General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Reddi Miras

10.04.2021
6.546
Reddi Miras
4.6/5 - (11 votes)

Miras Hukuku alanının önemli hususlarından biri olan reddi miras ile ilgili önemli detaylar bulunuyor. Reddi miras, miras bırakanın ölümünden sonra mirasçının mal varlığı ve borçlarının yasal mirasçıları tarafından reddedilmesidir. Mirasın reddi ile birlikte, mirasçılar mirasçıdan kalan tüm yükümlülükleri reddeder. Reddi Miras ile ilgili dava başvuruları miras bırakanın son yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemeleri’ne yapılır.

Mirasçıların ret beyanını hem yazılı hem de sözlü olarak yetkili mercilere sunma hakkı bulunur. Miras bırakanın ölümü sonrası mirasın kayıtsız şartsız reddedildiğinin beyanının bildirilmesi gerekmektedir. Türk Medeni Kanununun ilgili düzenlemelerine bağlı olarak reddi miras davalarında önemli detaylar vardır.

Reddi Miras Nedir?

Son dönemlerde sık sık gündeme gelen reddi miras ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılıyor. Özellikle; miras bırakanın ölümü sonrasında yüklü bir miktar borç kalmasıyla birlikte mirasçılar tarafından reddi miras başvurusu yapılıyor. Türk Hukuku’nda vatandaşlara verilen haklar arasında yer alan reddi miras, mirasçıların tüm mirası ve borçları kabul etmeme olarak açıklanabilir.

Yazılı ve sözlü olarak yapılan başvuruların ardından miras bırakanın ölümü sonrasındaki tüm hak ve yükümlülükleri reddetme hakkı vardır. Yasal ve atanmış mirasçılar tarafından yapılabilecek başvurular sonucunda yetkili mahkemeler tarafından karara bağlanır. Reddi miras iki farklı türde gerçekleştirilmektedir. Reddi miras türleri şu şekildedir;

  • Mirasın hükmen reddi,
  • Mirasın gerçek reddi,

Gerçek ret başvuruları için miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Mahkemelerine 3 ay içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Mirasın hükmen reddi ise miras bırakanın ölümü sonrası her zaman Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne açılacak dava ile talep edilebilir.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Miras Hukuku alanında sık sık araştırılan konulardan biri de reddi miras hakkından nasıl yararlanılacağıdır. Bu hususta kişinin ölümünün üzerinden ne kadar süre geçtiği konusu önemlidir. Ölümden sonra 3 ay içerisinde yasal ve atanmış mirasçılar tarafından miras bırakanın son yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemelerine yazılı veya sözlü olarak başvuru yapılır.

Kişinin ölümünden 3 aydan fazla süre geçmişse bu sefer mirasın hükmen reddi söz konusu olacaktır. Bunun için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne ilgili reddi miras dilekçesi ile müracaat edilmesi gerekmektedir.

Reddi Miras Süresi

Borçlunun ölümünün ardından mirasçıları tarafından sık sık araştırılan konulardan biri de reddi miras süresi olarak öne çıkmaktadır. Reddi miras başvuruları için belirli süreler içerisinde yetkili mahkemelere müracaat edilmesi gerekir. Mirasın gerçek reddi için bu süre 3 ay olarak belirlense de yetkili mahkeme tarafından uzatılabilir.  Mirasın hükmen reddi için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır.

Reddi Miras Dilekçesi

Birinin ölümünün ardından kişinin kalan borç ve malvarlığını kabul etmek istemeyen mirasçıları tarafından reddi miras dilekçesi ile başvuru yapılabilir. Reddi miras ile ilgili başvurularda farklı hususlar ortaya çıkmaktadır. Mirasın gerçek reddi için ilgili dilekçenin hazırlanarak ölen kişinin son olarak belirlenen yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesine 3 ay içinde verilmesi gerekmektedir. Mirasın hükmen reddi içinse Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe verilmesi gerekiyor.

Reddi Miras Ne Zaman Yapılır?

Kişinin ölümünün ardından mirasçıların bu ölümü öğrendikleri süreden sonra 3 ay içinde mirasın gerçek reddi için başvuru yapılabilir. Reddi miras için 3 ay içinde başvuru yapılmaması durumunda zamanaşımı olacaktır. Miras bırakanın ölümü sonrası mirasçıların bu durumu öğrenmesinden sonra 3 aydan fazla süre geçerse mirasın reddi için Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açılması gerekir.

Noterden Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Türk Hukuku’nda reddi miras ile ilgili başvuruların yetkili mahkemelere yapılacağına dair gereklilikler vardır. Türk Medeni Kanunun ilgili maddeleri çerçevesinde reddi miras başvuruları için yazılı veya sözlü olarak yetkili Sulh Hukuk mahkemelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Mirasın reddi için noterde işlem yapmak mümkün değildir.

Reddi Miras Halinde Miras Kime Kalır?

Miras bırakanın malvarlığını ve borçlarını üstlenmek istemeyen mirasçılar için reddi miras hakkı bulunmaktadır. Miras bırakanın ölümünden sonra ortaya çıkan reddi miras durumunda mirasın kime kalacağı merak edilmektedir. Kişinin yasal ve atanmış mirasçılarının tümünün mirasın reddi başvurusu yapması durumunda miras sağ olan eşe geçmektedir. Mirasın reddi durumunda mirasın tasfiye edime durumu ortaya çıkacaktır.

Reddi Miras Bozulur mu?

Mirasın reddi başvurusu sonrası kararın bozulması için miras bırakanın ölümü sonrasındaki hak sahibi olan tüm mirasçıların ortak bir şekilde başvuru yapması gerekir. Mirasçının tamamının bu konuda karar vermesi durumunda reddin iptaliyle ilgili başvuru yapmak mümkündür. Miras bırakanın borç ve mal varlığının kabul edilmemesi sonrası yapılan mirasın reddi başvurusundan tek taraflı dönmek mümkün değildir.

Reddi Miras Davası

Miras bırakanın ölümünden kaynaklı ortaya çıkan borç ve alacakların mirasçılar tarafından kabul edilmemesi durumunda reddi miras davası açılabilir. Reddi miras için açılacak davalarda önemli noktalar vardır. Bu hususta reddin herhangi bir şart bulunmadan olması önemlidir. Mirasın reddi için belirtilen 3 aylık yasal süre içerisinde miras bırakanın son olarak yaşadığı yere bağlı olan Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru için zamanaşımı süresi ortaya çıkması durumunda mirasın reddi davası için başvuru adresi Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.

Reddi Miras Avukatsız Olur mu?

Miras bırakanın ölümü sonrasında mirasçıların kendi iradesiyle reddi miras davası açma hakkı bulunmaktadır. Miras bırakanın ölümüyle ilgili haberin alınmasından sonra belirli bir süre içerisinde avukatlar aracılığıyla mahkemeye reddi miras başvurusu yapması gerekmektedir. Avukatlar tarafından hazırlanan mirasın reddi dilekçesi yetkili mahkemelere sunulmaktadır.

Reddi Miras Yetkili Mahkeme

Türk Hukuku’ndaki önemli haklardan biri olan mirasın reddedilmesiyle ilgili reddi miras yetkili mahkeme araştırması yapılmaktadır. Miras bırakanın sahip olduğu alacak, borç ve mal varlığının mirasçıları tarafından kabul edilmemesi durumunda reddi miras başvurusu yapılabilir. Başvuruların nereye yapılacağı ile ilgili hususta ne kadar süre geçtiği önemlidir. Miras bırakanın ölüm haberinden sonra 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapmak mümkündür. Zamanaşımı süresinin geçmesi halinde Asliye Hukuk Mahkemelerine mirasın hükmen reddi için dava açılması gerekmektedir.

Önalım Hakkı

Miras

Ziyaretçi Yorumları - 1 YORUM
  1. Narin dedi ki:

    Babennem vefat etti babam reddi miras yaptı amcamlar bankadan kendi haklarını aldı biz torunu olarak babamın hakkını alabiliyor muyuz bankadan bizim isimlerimizin olan kağıt istediler bu mirasçı kağıdı ni nasıl alabiliriz torunları alabilir kagidi

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.