General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

İdari Para Cezası

08.04.2021
14.372
İdari Para Cezası
3/5 - (2 votes)

Günümüzde resmi para cezaları arasında yer alan idari para cezası devlet kurumları tarafından verilmektedir. İdari para cezası verme yetkisi bulunan çeşitli kurumlar vardır. Vatandaşların ceza gerektiren kusurlarına bağlı olarak farklı miktarlarda idari para cezaları verilebilir. Bu alanda yetkili olan bazı kurumlar şu şekildedir;

  • Bakanlıklar,
  • Belediyeler,
  • Emniyet,
  • Kaymakamlık ve valilik,
  • SGK ve Genel Müdürlükler,

Görüldüğü üzere para cezası verme yetkisi olan çeşitli devlet kurumları vardır. Kabahatler Kanunu ilgisi maddesi hükümleri uyarınca tespit edilen durumlarda belirtilen kurumlar tarafından para cezası verilebilir.

İdari Para Cezası Nedir?

Vatandaşların çeşitli alanlarda gerçekleştirildiği kabahatli davranışlara verilen cezalardan biri de idari para cezası şeklindedir. Adli para cezasından farklı olarak ödenmediği zaman hapis cezası uygulanmayan yaptırımda icra uygulanabilir. Adli para cezaları hukuk alanında yetkili olan kurumlar tarafından verilirken idari para cezaları devletin resmi kurumları tarafından verilmektedir.

İdari para cezaları ile ilgili hususlar kabahatler kanununun ilgili maddelerinde belirlenmiştir. Buna göre; 213 sayılı vergi usul kanunun ilgi maddesi hükümleri uyarınca tespit edilen oranlara bağlı olarak her yıl farklı miktarlarda para cezası uygulanabilir. Bu para cezaları takvim yılı başından geçerli olmak üzere yükseltilebilir.

İdari Para Cezası Sorgulama

Vatandaşlar tarafından idari para cezası sorgulama alanında birçok araştırma yapılmaya devam ediyor. Günümüzde birçok işlemde olduğu gibi idari para cezası sorgulamada da internet sistemleri kullanılabilir. İnternet Vergi Dairesi platformuna giriş yapan kullanıcılar, kişisel bilgileri ile para cezası sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilir. Para cezasının miktarı ve ne zaman ödenmesi gerektiği gibi bilgilere buradan ulaşılabilir.

İdari Para Cezası Ödeme

Devletin resmi kurumları tarafından verilen para cezaları için idari para cezası ödeme konusu araştırılıyor. İdari para cezası ödemelerindeki önemli hususlardan biri para cezasının hangi kurum tarafından verilmiş olduğudur. Her sene ilan edilen yeniden değerleme oranında değiştirilen para cezasının ödemesi için mal müdürlükleri tercih edilebilir. Belediye tarafından verilen cezaların belediyelerin ilgi birimlerine ödenmesi gerekir.

İdari Para Cezası Nereye Ödenir?

Kabahatli davranışlardan dolayı idari para cezası yaptırımıyla karşı karşıya kalan birçok kişi bulunuyor. Farklı resmi kurumlar tarafından verilen idari para cezalarının vaktinde ödenmesi gerekiyor. Ceza ödemesi için cezayı uygulayan devlet kurumlarının mal müdürlükleri tercih edilebilir. Aynı zamanda internet vergi dairesi üzerinde de borç sorgulama ve ödeme işlemleri yapmak mümkündür.

İdari Para Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Vergi usul kanunun mükerrer maddelerince yapılan düzenlemelere göre kusurlu davranışlarda bulunan vatandaşlara resmi kurumlar tarafından para cezası verilebilir. İdari para cezası verilmesi durumunda vatandaşların bu cezayı ödeme yükümlülüğü bulunur. 213 sayılı vergi usul kanunun maddelerine bağlı olarak her yıl başında farklı miktarlarda artırımlar yapılabilir. Bu cezaların ödenmemesi durumunda icra yoluna gidilebilir. Her ne kadar icra yoluna gidilse de evden eşya haciz edilmesi gibi uygulamalar yoktur.

İdari Para Cezası Ödeme Süresi

Kanunlara göre idari para cezası ödeme süresi düzenlemelerinin ne olduğu konusu merak edilmektedir. Kusurlu davranıştan dolayı para cezası yaptırımı uygulanan kişinin idari para cezası borcunu tebliğ tarihinden sonra en geç 1 ay içinde ödemesi gerekir. Ödeme süresinin geciktirilmesi halinde faiz uygulaması bulunmamaktadır. Vergi Usul Kanunu 298.maddesi hükümleri uyarınca tespit edilen değerleme oranına göre her takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırım yapılabilir.

İdari Para Cezası ve Adli Para Cezası Arasındaki Fark Nedir?

Vatandaşlar tarafından sıkça araştırılan konulardan biri de idari ve adli para cezası arasındaki farklardır. Adli para cezaları kanunda suç olarak tanımlanan davranışların işlenmesiyle birlikte mahkemeler tarafından verilir. İdari para cezaları ise çeşitli kabahatli davranışların sergilenmesi durumunda resmi devlet kurumları tarafından verilmektedir. Adli para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezası uygulanırken idari para cezası için böyle bir durum yoktur.

İdari Para Cezası Affı

Vatandaşlar için oldukça önemli olan idari para cezası affı konusunda her sene farklı gelişmeler yaşanıyor. İdari para cezası yaptırımıyla karşı karşıya kalan kişiler af olup olmayacağını merak ediyor. TBMM tarafından yapılan düzenlemelere bağlı olarak af veya yapılandırma gibi haklar verilebiliyor. Aynı zamanda her takvim yılı başından geçerli olmak üzere ilan edilen yeniden değerleme oranında ceza artırımı yapılıyor.

İdari Para Cezası İtiraz Dilekçesi

Resmi devlet kurumları tarafından uygulanan cezai yaptırımlar için idari para cezası itiraz dilekçesi ile başvuru yapılabilir. İdari para cezası itirazları ilgili dilekçelerle birlikte Sulh ceza mahkemelerine yapılabilir. Para cezasının kanunlara uygun olmadığını düşünen kişiler, ilgili cezaya itirazı içeren bir dilekçe ile müracaat etme hakkına sahiptir.

İdari Para Cezası Adli Sicil Kaydına İşlenir mi?

Kabahatler kanununda belirtilen suçlarla birlikte ortaya çıkan idari para cezası hakkında önemli detaylar vardır. Vatandaşlar, idari para cezasının sicil kaydına geçip geçmediğini merak etmektedir. Devlet kurumları tarafından uygulanan para cezasının adli sicil kaydına işlenme durumu yoktur. Sadece mahkeme kararı ile kesinleşen suçlar kişilerin sabıka kaydına işlenmektedir.

 

Hakaret Suçu

Türkiye’deki Vergiler

Ziyaretçi Yorumları - 6 Yorum
  1. Kadir dedi ki:

    Merhaba ben karantinadayken polis dışarıda gördü ve bana tutanak yazdı.Bana ceza olmadığını sadece eve yollamak için tutulduğunu söyledi.Sonradan ceza gelir mi ?

    1. Samet dedi ki:

      Geldi mi?

  2. Yakup dedi ki:

    İdari para cezası mahkeme konusu edildikten sonra mahkeme sonuçlanana kadar haciz gelir mi gelirse ne yapılması gerekir

  3. Yılmaz dedi ki:

    Merhaba bana 7258 sayılı kanun 5 d maddesini gerekçe ederek 1 hafta içinde 3 ayrı idari para cezası geldi bunun devamı gelir mi bunun hakkında bilgi almak istiyorum

    1. Sukru dedi ki:

      Gelir kardeşim 3 tane arka arkaya geldi 5 gün arayla

  4. Adnan elmas dedi ki:

    Bana kabahatler kanunundan ceza gelmiş ne olduğunu bilmiyorum ne yapmam lazm

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!