General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Boşanma Sebepleri

03.01.2021
2.240
Boşanma Sebepleri
5/5 - (8 votes)

Boşanma Sebepleri

Ülkemizde boşanma sebepleri 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu çerçevesinde belirlenen kurallara göre oluşmuştur. Evlilik birliği temelinden sarsılan çiftlerin evliliği sonlandırmak için sundukları boşanma sebepleri oldukça önemlidir. Mahkemelere çeşitli sebeplerden dolayı boşanma davası açmak isteyen tarafların dikkat etmesi gereken farklı noktalar vardır. Aile mahkemelerinde görülen boşanma davaları ikiye ayrılmaktadır. Bunlar:

4721 Türk Medeni Kanunu’na göre anlaşmalı iki tarafın da anlaşmaya vararak; evlilik birlikteliğini sonlandırmalarına anlaşmalı boşanma davası denilmektedir. Çekişmeli boşanma davası ise tarafların kendi aralarında bir anlaşmaya varamamaları veya diğer eşin boşanmayı kabul etmemesi gibi durumlarda açılan boşanma davasıdır.

Geçerli ve yeterli bir sebep bulunmaması durumunda mahkemelere açılan boşanma davaları kabul edilmeyebilir. Boşanma davalarının türüne göre farklı şartlar da bulunmaktadır. Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davalarının gerçekleşmesi için bazı şartların bulunması gerekir.

Günümüzde farklı boşanma davalarında yeterli sebep bulunmadığına karar veren hakimler tarafından davanın kabul edilmediği durumlar ile karşı karşıya kalınır. Bu alanda tecrübeli ve uzman boşanma avukatlarından yardım alınabilir.

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Aile mahkemelerinde sık sık görülen boşanma davalarında boşanma sebepleri mahkemeler tarafından incelenir. İki tarafın evlilik birliğini sonlandırabilmesi için mahkemelere geçerli bir sebep sunulması gerekmektedir. Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davalarında geçerli bir sebep varlığı olmalıdır. Hem tek taraflı hem de karşılıklı boşanma sebepleri olabilir.

Boşanma sebepleri genel olarak tek bir tarafın kusurlu davranışlarından dolayı kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda karşılıklı uyuşmazlık ve şiddetli geçimsizlik gibi evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumundan dolayı da boşanma davası açmak mümkündür. Genel boşanma sebeplerinden bazıları şu şekildedir;

  • Eşlerden birinin aldatması (Türk Medeni Kanunu; Madde 161)
  • Terk durumunun oluşması (Türk Medeni Kanunu; Madde 164)
  • Eşlerden birinin akıl sağlığını yitirmesi (Türk Medeni Kanunu; Madde 165)
  • Haysiyetsiz bir şekilde hayat sürme ve suç işleme durumunun ortaya çıkması (Türk Medeni Kanunu; Madde 163)
  • Onur kırıcı davranış, hayata kast etme ya da pek kötü davranışların ortaya çıkması (Türk Medeni Kanunu; Madde 162)

Belirtilen durumlarda eşlerden birinin diğer tarafı hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıpratmasıyla birlikte boşanma davası açılabilir. Aynı zamanda hakaret, iftira, ekonomik şiddet, kumar, zorla ters ilişki kurma ve eşlerin hastalığına ilgisiz kalma gibi durumlarda da boşanma davaları açılabilir.

Boşanma Sebepleri – Cinsellik

Boşanma sebeplerboşanma sebepleri cinsellikinden biri de cinsellik nedeniyle boşanma davasıdır. Eşlerden birinin cinsel ilişkiden kaçınması, eşlerden birinin diğerini cinsellik adı altında zorlaması ve cinsen ilişkiyi hiçbir şekilde kuramaması Yargıtay’a göre boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir.

Tüm bu evlilikte cinsel ilişki problemleri terk nedenine ve terk eden eşin evlilik devam ederken özel boşanma sebepleri adı altında boşanma davası açmasına sebep olabilir. Ancak mahkeme cinsel problemlerin boşanma sebebi yaratacak kadar uzun olup olmadığını incelemektedir. Eşlerden birinin veya ikisinin yaşadığı cinsel problemler için mahkeme sağlık raporu talep edebilir. Sağlık raporuna göre tedavi edilebilecek bir hastalık söz konusu olursa mahkeme davayı erteleyip tedavinin başlamasını talep eder.

Cinsellik problemlerinin asıl sebebi sadakat yükümlülüklerini yerine getirmemek olursa şayet eşlerden biri diğerini aldatırsa dava zina sebebiyle boşanmaya dönüşebilmektedir. Bu konuda ise davayı açarken gerçek boşanma sebeplerinin mahkemeye sunulmuş olması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Evlilik hayatında uyuşmazlık yaşayan eşler bazı boşanma sebepleri ile birlikte mahkemelere anlaşmalı boşanma davası açabilir. Boşanma alanında en çok karşı karşıya kalınan boşanma türlerinden biri de anlaşmalı boşanma olarak öne çıkmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının şartları şu şekildedir;

  • Evliliğin en az 1 yıl süredir devam ediyor olması,
  • Eşlerin birlikte başvuru yapması veya iki tarafın da kabul etmesi,
  • Hakim tarafından tarafların dinlenmesi,
  • Tarafların boşanma sonucundaki velayet, nafaka ve tazminat gibi durumlara karar vermiş olması,
  • Tüm durumların hakim tarafından uygun görülmesi,

Belirtilen şartların uygun olması durumunda ilgili mahkeme tarafından boşanma kararı verilebilir. Anlaşmalı boşanma davası şartlarının bulunmaması durumunda davanın hakimler tarafından reddedilme durumu vardır. Aynı zamanda farklı sebeplerden dolayı boşanmak isteyen çiftler, çekişmeli boşanma davası yoluna da gidebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Evlilik birliğinde ciddi boşanma sebepleri oluşmasıyla birlikte tarafların boşanma sırasında çeşitli haklar talep etme durumu vardır. Boşanmaya karar veren çiftlerin boşanma konusunda anlaşamaması durumunda çekişmeli boşanma yöntemi tercih edilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında genellikle; nafaka, velayet ve tazminat gibi konularda anlaşmazlık yaşanabilir.

Çekişmeli boşanma davası eşlerden biri veya avukatı tarafından mahkemelere açılabilir. Bu süreçte iki tarafında avukat tutma hakkı bulunmaktadır. Boşanma davası süresi boyunca taraflar haklı olduklarını kanıtlamak için mahkemeye çeşitli belgeler sunma hakkına sahiptir. Boşanma davasını yürüten hakim tarafından incelemeler yapılarak karar verilecektir.

Çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanmasında kusur derecesi önemlidir. Hakim, boşanma davasının görülmesi için yeterli kusurun bulunmamasına karar verirse boşanma davasını reddedebilir. Aynı zamanda kusuru daha az olan eş boşanma talebini geri çekerse boşanma davası iptal edilecektir.

Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davasının Farkları Nelerdir?

Aile mahkemelerinde görülen boşanma davalarında farklı boşanma sebepleri vardır. İki boşanma davasının birbirinden farklı sebepleri vardır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davasındaki bazı farklar şu şekildedir;

  • Anlaşmalı boşanma davasında davanın tüm sonuçları iki taraf tarafından kabul edilirken çekişmeli boşanma davasında sonuçlar konusunda anlaşma olmaz.
  • Çekişmeli boşanma davası için herhangi bir sınır bulunmasa da anlaşmalı boşanma davası için 1 yıl evli kalma sınırı vardır.
  • Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarına göre çok daha kısa sürede tamamlanır.
  • Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların duruşmada bulunma durumu varken çekişmeli boşanma davalarında böyle bir zorunluluk yoktur.

Belirtilen farkların yanı sıra anlaşmalı boşanma davalarında tanık dinlemeye gerek duyulmazken çekişmeli boşanma davalarında tanık dinlenebilir. İki farklı boşanma davasında da avukatlara başvurmak faydalı olacaktır.

Boşanma Talep Edilebilecek Sebepler Nelerdir?

Aile mahkemelerine çeşitli boşanma sebepleri ile başvuru yapmak mümkündür. Boşanma davası açacak olan tarafların dava dilekçelerinde geçerli sebeplere yer vermeleri gerekmektedir. Boşanma talep edilmesi için sık sık ortaya çıkan sebeplerden biri de zinadır. Eşlerden birinin farklı bir kişiyle evlilik dışı ilişki yaşaması durumunda zina sebebiyle boşanma davası açılabilir.

Yasal olarak geçerli olan boşanma sebepleri arasında hayata kast, kötü muamele, suç işleme, ahlaka aykırı bir hayat yaşama, akıl hastalığı ve karşılıklı şiddetli geçimsizlik gibi durumlarda tarafların aile mahkemelerine müracaat etme hakkı vardır. Boşanma davalarının kabul edilmesi için sebeplerin açık ve gerçekçi bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

 

Çekişmeli boşanma davası kaç yıl sürer?

Çekişmeli boşanma davası tarafların direncine bağlı olarak 1 ile 5 yıl arası sürebilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.