General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Dilekçesi ve Tüm Aşamalar

16.12.2020
32.263
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Dilekçesi ve Tüm Aşamalar
4.7/5 - (113 votes)

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ? Anlaşmalı Boşanma Protokolü dilekçesi örneği, anlaşmalı boşanma aşamaları, süreleri ve anlaşmalı boşanmada nafaka ile ilgili hukuki yazımız.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma, eşlerin hukuki açıdan boşanmanın tüm yasal sonuçlarını hesaplayıp evlilik birliğini ortak bir kararla sonlandırması durumdur. Taraflar maddi tüm varlıkları ve varsa çocukların velayetleri olmak üzere her konuda hemfikir olmalıdırlar. Anlaşmalı boşanma çiftlerin yıpratıcı hukuki süreçlerini önemli ölçüde azaltan ve mümkün olan en kısa sürede sonuçlanan boşanma çeşididir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

anlaşmalı boşanma protokolü dilekçesiAnlaşmalı boşanma davası açabilmek için öncelikle eşler arasında mutabık kılınan bir anlaşmalı boşanma protokolü belgelenmelidir.  İmzalanan bu protokolle beraber eşler boşanma talebini yazılı hale getirerek aile mahkemesine başvurarak boşanma davası açabilir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma şartları şu şekildedir;

  • Evliliğin en az bir yıl sürmesi
  • Eşlerin beraber mahkemeye başvurması veya birinin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi
  • Hakimin tarafları bizzat dinleyerek özgür iradelerince karar verildiğine kanaat getirmesi
  • Eşlerin boşanmanın maddi sonuçları ve varsa çocukların velayetiyle ilgili ortak bir karara varmaları, hakimin bu kararı uygun bulması

Anlaşmalı Boşanma Protokolü

Anlaşmalı boşanma protokolü taraflar arasında dava açmadan önce maddi manevi tüm noktaların ortak bir karara varılmasını gerektiren bir protokoldür. Anlaşmalı boşanma protokolü dava başlangıcında taraflar aralarında hemfikir olduklarını, tüm sonuçları kabul ettiklerini ve bunu protokol hale getirip yazılı şekilde mahkemeye sunarak kesin karar haline getirilmesini talebinde bulunmalıdırlar.

Mahkemenin uygun bulması halinde protokol kabul edilebilir veya hakim gerekli gördüğü konularda düzenlemeye gidebilir. Düzenleme yaptığı konularda ise tarafların yeni düzenlemeyi kabul etmesi esastır. Bir tarafın boşanmanın şartlarını kabul etmemesi durumundaysa dava çekişmeli boşanma davasına dönüşebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Anlaşmalı boşanma dilekçesi eşlerin evlilik birliğini anlaşmalı bir şekilde sona erdirmek istedikleri belirtilmelidir. Dilekçede hem evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olmasından hem de tarafların maddi manevi taleplerinden bahsetmeleri gerekmektedir. Bu noktada yasal sürecin doğru takip edilmesi açısından alanında uzman bir avukatla dilekçe yazılması çok daha uygundur.

Anlaşmalı boşanma dilekçe örneği şu şekildedir ;

  • Davacı: …………….
  • TC Kimlik No: …………..
  • Adresi: ………………
  • Davalı: …………
  • TC Kimlik No:
  • Adresi:
  • Dava Konusu:
  • Açıklamalar:
  • Deliller:
  • Sonuç:
  • Davacı:
  • Ad-Soyad:
  • İmza:

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası süresi başvurulan mahkemenin yoğunluğuna, davanın karar aşamasına ve eşler arasında anlaşmalı boşanma şartlarının yerine getirilmiş olması durumuna bağlı olarak tek celsede bitebilmekte ve Anlaşmalı boşanma davası süresi 1 haftadan 1 aya kadar uzayabilmektedir.

Hâkim tarafların anlaşmalı boşanma protokolünde değişikliğe gidilmesini talep edebilir ve yapılan değişikliklerin taraflarca kabul edilmemesi ve anlaşmazlık yaşanması durumunda anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşebilmektedir. Bu nedenle de boşanma süreci 1,5 yıldan 2 yıla kadar uzayabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanmada Nafaka

Anlaşmalı boşanmada eşlerin hemfikir olmaları gereken bir konu da nafaka konusudur. Eşler arasında belirlenen anlaşmalı boşanma protokolünde nafakaya net bir şekilde yer verilmelidir. Protokolde nafaka talep etmeyen eş, aile mahkemesi tarafından karar verilmesi durumundan sonra mağduriyete düşmesi halinde yoksulluk nafakası talebinde bulunamamaktadır.

İştirak nafakası olarak adlandırılan müşterek çocuğun nafakasında ise anlaşmalı boşanma protokolünde yazılmasa dahi çocuğun eğitim, beslenme vs ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tekrar bir nafaka davası açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Avukat Ücretleri

Anlaşmalı boşanma davalarında öngörülen asgari avukatlık ücretleri sürecin kısa olmasına bağlı olarak 3 ile 4 bin arasında değişmektedir. Buna ek olarak resmi vergiler ve harçlar bu ücrete dahil değildir. Boşanma Avukatı tutmanız sürecin iyi yönetilmesi açısından elzemdir.

Anlaşmalı Boşanmada Merak Edilenler

Anlaşmalı boşanmada avukat zorunlu mu?

Anlaşmalı boşanma davasında avukat zorunlu değildir. Ancak eşlerin yasal haklarının korunması açısından doğru yönlendirilmeleri önem arz etmektedir.

Anlaşmalı boşanma durumu için belli bir evlilik süresi var mı?

Evet eşlerin en az 1 yıllık süredir evli olmaları gerekmektedir. Bu tarih evlendikleri günden itibaren mahkemeye başvurulan süreyi kapsamaktadır.

Anlaşmalı boşanmadan vazgeçme nasıl olur?

Anlaşmalı boşanmadan tek taraflı vazgeçme halinde dava çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir.

Anlaşmalı boşanmada velayet kime verilir?

Anlaşmalı boşanma protokolünde eşlerin velayet kararının uygun bulunması halinde hâkim tarafların sunduğu protokol lehinde karar verecektir. Aksi takdirde mahkeme tarafından çocuğun çıkarları gözetiminde velayeti diğer eşe verebilir.

Anlaşmalı boşanma davası nerede açılır?

Anlaşmalı boşanma davalarının görüldüğü mahkeme Aile mahkemesidir.

Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer?

Anlaşmalı boşanma eşlerin herhangi bir anlaşmazlığı olmadığı ve hakim tarafından anlaşmalı boşanmaya karar verilmesi durumunda tek celsede sonlanabilmektedir. Bu süreç ise ortalama 1 hafta ile 1 ay kadar sürmektedir.

Anlaşmalı boşanmada nafaka ödenir mi?

Anlaşmalı boşanmalarda nafaka tamamen eşlerin talebine göre mahkemece belirlenmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin duruşmaya katılması zorunlu mu?

Eşlerin Anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanan anlaşmalı boşanma protokolünü özgür iradeleriyle imzaladıklarını, evlilik birliğinin temelinden sarsılarak ayrılmaya karar verdiklerini mahkemede bizzat sözlü olarak belirtmeleri gerekmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.