General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Müsadere Nedir?

27.12.2020
56.543
Müsadere Nedir?
2.3/5 - (49 votes)

Müsadere Nedir?

Müsadere, herhangi bir suçtan sonra ortaya çıkan bazı kazançlara devlet tarafından el konulmasıdır. Suça göre müsadere çeşidi değişmektedir. Müsadere daha çok kişilerin haksız yere elde ettikleri malların devlete aktarılmasıdır. Ceza Hukuku kavramlarından biri olan müsadere ile ilgili önemli konular vardır. Bir suçun işlenmesinin ardından bazı kazanç ve eşyaların mülkiyeti mahkeme tarafından devlete aktarılabilir.

Genel müsadere, gerçek veya tüzel kişilerin tüm mal varlığının devlete aktarılması şeklindedir. Belirlenen kanunlar çerçevesinde genel müsadere işleminin yapılması yasaklanmıştır yani şahsın tüm varlığına el koymak mümkün değildir. Özel müsaade şeklinde yapılan hukuksal işlemlerde malvarlığının işlenen suçtan elde edilen bir gelir olması gerekmektedir. Suç ile alakalı olmayan para ve eşya gibi değerlerle müsadere yapılmaz.

Günümüzde hukuk alanında uygulanan farklı müsadere çeşitleri vardır. Müsadere çeşitlerinin uygulanması için yetkili mahkemeler tarafından karar alınması gerekmektedir. Hukuka uygun olarak yapılmak istenilen müsaderelerde ceza kanunundaki maddelere göre belirlenmiş olan şartlar vardır.

Müsadere de temel amaç memuriyetin üst mertebelerinde olan kişilerin görevlerini maddi menfaatlerin eldesi için kötüye kullanmalarıdır. Görevlerinden elde ettikleri maaşları veya devletin belirlediği ödenekleri dışında kazanç elde etmeyi olanaksızlaştırmayı amaçlayan bir kanundur.

Müsadere Çeşitleri Nelerdir?

müsadere nedir

Hukuk alanında gerçekleştirilen işlemlerden biri olan müsadere bazı suçlar sonucunda farklı kazançların devlet kurumlarına aktarılması şeklinde yapılan müsadere de kazançlara bağlı olarak çeşitli yöntemler tercih edilmektedir. Müsadere çeşitleri şu şekildedir;

  • Eşya müsaderesi,
  • Para müsaderesi,
  • Kabahatlerde müsadere,
  • Tüzel kişilerde müsadere,

TCK madde 54’de yer alan ayrıntılı bir şekilde düzenlenen eşyanın müsaderesine bakacak olursak ; işlenen suçla ilgili olan eşyaların devlet kurumlarına aktarılmasıdır. Para ve kazanç müsaderesi ise suçla ilgili veya suç neticesinde ortaya çıkan para kaynağının mülkiyetinin devlete aktarılmasıdır. Para müsaderesi de TCK 55.maddede yer almaktadır.

Diğer müsadere çeşitlerinden biri olan kabahatlerde müsadere yönteminde ise herhangi bir kabahatin konusu olan eşyanın mülkiyeti devlete geçirilmektedir. Seyyar satıcıların kullandığı malzemeler bu müsadere çeşidine örnek olarak verilebilir. Vakıf, şirket ve dernek gibi farklı tüzel kişilere de çeşitli sebeplerden dolayı müsadere işlemi yapılabilir.

Müsaderenin Hukuki Niteliği Nedir?

Osmanlı döneminden beri farklı yöntemlerle uygulanan müsaderenin hukuki niteliği önemli kavramlardan biridir. TCK, işlenen farklı suçlar için çeşitli cezai yaptırımları içermektedir. Hukukta güvenlik tedbiri olarak kabul eden müsadere, hem eşya hem de kazanç işlemleri için devlet tarafından el koyma durumudur.

Müsadere hükümlerinde önemli noktalardan biri de kazanılmış hak durumunun geçerli olmamasıdır. Kişilere özgü sonuçların bulunduğu kazanılmış hak sisteminin müsadere uygulamalarında geçerli olmadığının unutulmaması gerekir. Müsadere konusunda yetkili olan kurumlar yetkili mahkemelerdir. Mahkemeler, dava sonucunda bir eşyanın veya paranın müsadere edilmesine karar verirse kişilerin herhangi bir hak talebinde bulunma durumu yoktur.

Herhangi bir eşya veya kazanç için müsadere uygulanmasına karar verilmiş olsa bile mahkemenin kişilere ceza verme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yargılanan kişiler hakkında çeşitli sebeplerden dolayı beraat kararı verilmiş olsa da yetkili mahkeme tarafından müsadere kararı alınabilir. Müsadere ilişkin hükümlerin ortadan kaldırılması için kamu davasının ortadan kaldırılması da yeterli değildir.

Özel müsadere, genel müsadere başta olmak üzere tüm müsadere çeşitleri için kişilerin yararlanabileceği avukat ve danışmanlık hizmetleri bulunmaktadır.

Müsadere Usulü ve Şartları Nelerdir?

Müsadere usulünün belli şartları vardır. Müsadere usulü nedir?müsadere usulü nedir Müsadere alanında en çok uygulanan tür olan eşya ve para müsaderesi belirli şartlarla birlikte yapılabilmektedir. Eşya ve para müsaderesi şartları şu şekildedir;

  • Müsadere uygulanacak eşya ve paranın üçüncü kişilere ait olmaması gerekir.
  • Kasten işlenmiş olan suçlarda müsadere yapılabilir.
  • Herhangi bir suç işlenmese bile yasak eşyalar müsadere edilebilir.
  • Orantılılık ilkesine uygun olarak müsadere yapılır.

Belirtilen şartların yanı sıra farklı durumlarda özel kurallara uygun olarak müsadere yapılabilir. Bir eşyanın ve paranın müsadere edilmesi için ilgili malvarlığı ile işlenen suç arasında doğrudan ilişki bulunması gerekmektedir. Ayrıca suçun kasten işlenmiş olduğuna karar verilen durumlarda ancak müsadere uygulanabilir. Taksirle işlenen suçlar için mahkemelerin müsadere uygulaması yapması mümkün değildir. Müsaderede en önemli konu ise haksız kazancın suç işleyen şahsa ait olduğunu saptayabilmektir.

Herhangi bir suçun işlenmesi için para ve eşya suçta kullanıldıysa eğer müsadere edilmesi mümkündür. Aynı zamanda suç işlenmesi için tahsis edilen ve suç sonucu kazanılan para ve eşyalarında müsadere edilmesi mümkündür. Müsadere uygulamalarının bazı kurallara uygun olarak yapılması oldukça önemlidir. Günümüzde bu alandaki davalarda detayların fazla olması sebebiyle uzun zaman dilimleriyle karşı karşıya kalınabilir.

Müsadere Sistemimüsadere sistemi nedir Nedir?

Mahkemenin verdiği müsadere sistemi farklı şekillerde yapılır. Bir suç sonucunda mal ve para gibi malvarlıklarının müsadere edilmesi kararı mahkemeler tarafından alınmaktadır. Mahkemeye göre müsadere edilmesine karar verilen malvarlığı devlet kurumlarına aktarılmaktadır.

Müsaderenin uygulanma sürecinde dikkat edilen farklı noktalar vardır. Devlet tarafından mülkiyet haklarında müdahale yöntemlerinden biri olan müsaderede orantılılık ilkesi önemlidir. Müsadere uygulaması sırasında müdahale ile işlenen suçun birbirleriyle orantılı olma şartı aranmaktadır. Müsadere uygulamasının işlenen suça göre ağır sonuçlar doğurmaması gerekmektedir.

Herhangi bir eşya veya para farklı suçlarda kullanılmamış olsa bile mahkeme kararı ile müsadere edilebilir. Üretimi veya taşınması kanunlar çerçevesinde yasaklanmış olan mallara müsadere yapılabilir. Hint keneviri veya silah gibi farklı eşyaların müsaderesi mahkemeler tarafından gerçekleştirilebilir. Müsadere nedir hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen kişiler, uzman ve profesyonel hukuk bürosu hizmetlerinden yararlanabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.