General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Etkin Pişmanlık

27.02.2021
9.679
Etkin Pişmanlık
4.7/5 - (18 votes)

Hukuk alanında önemli bir konu olan etkin pişmanlık, çeşitli suçlardan dolayı ceza alan kişilerin ceza indirimi hakkından yararlanmasını sağlamaktadır. Etkin pişmanlık konusunun birbirinden farklı detayları vardır. Bir kişi, suç teşkil eden fiilin ardından yargılama sürecinde pişman olduğunu belirttiği hallerde etkin pişmanlık hükümlerinin etkisiyle ceza indiriminden yararlanabilir. Türk Ceza Hukuku’nda düzenlenen önemli maddelerden biri olan etkin pişmanlık hakkı kişiler için oldukça önemlidir. Herhangi bir suçun işlendiği durumlarda ortaya çıkan bazı durumlar vardır. Suç teşkil eden fiilin ortaya çıkarttığı birçok olumsuzluğun önlenmesi için kişilere etkin pişmanlık hakkı tanınmıştır. Etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için Türk hukuk sisteminde farklı dava çeşitleri bulunmaktadır. Çeşitli hukuki süreçlerde etkin pişmanlık ve ceza indirimi söz konusu olmaktadır.

Etkin Pişmanlık Nedir?

etkin pişmanlık nedir

Bir kişi çeşitli suçlardan dolayı kendi kararıyla pişmanlık duyması halinde etkin pişmanlık hakkından yararlanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı suç teşkil eden fiilin meydana gelmesiyle birlikte yargılama sürecinde bireylere etkin pişmanlık hakkı tanınmaktadır. Etkin pişmanlık hükümleri söz konusu olduğunda çeşitli detaylar öne çıkmaktadır. Bu hak ceza hukukundaki tüm suçlar için geçerli değildir. Bazı suçlar için etkin pişmanlıktan yararlanma hakkı bulunmamaktadır. Bazı suçlar kapsamında ise etkin pişmanlık ve ceza indirimi uygulanmaktadır.

Etkin Pişmanlık Maddesi

Ceza hukuku alanında önemli bir konu olan etkin pişmanlık maddesi hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Etkin pişmanlık, TCK 168.maddede düzenlenen kanunlardan biridir. Düzenlemeler ile birlikte suç teşkil eden fiilin meydana gelmesinin ardından işlediği suçtan dolayı pişmanlığını bildiren kişilere ceza indirimi yapılmaktadır. Etkin pişmanlıktan dolayı ceza indirimi alınabilecek birçok alan vardır.

Etkin Pişmanlık Şartları Nelerdir?

Türk hukukunda etkin pişmanlık hükümleri söz konusu olduğunda bu durumun ortaya çıkmasını sağlayacak şartlar önemlidir. Herhangi bir suçtan dolayı pişmanlık göstererek mağdurun suçlamalarını kabul eden kişilerin yararlandığı ceza indirimi hakkının detayları vardır. Etkin pişmanlık şartları şu şekildedir;

·        Kanunda işlenen suçla ilgili etkin pişmanlığa olanak sağlayan bir düzenlemenin olması,

·        İşlenin suçun tamamlanması,

·        Kanunda belirtildiği gibi suçlunun pişmanlık davranışı sergilemesi,

·        Kişilerin kendi iradesiyle pişmanlık göstererek mahkemeye bildirmesi,

Belirtilen şartların yanı sıra bazı durumlarda özel şartlar da bulunmaktadır. Türk ceza düzenlemelerine göre bazı alanlarda etkin pişmanlıktan ceza indirimi almak mümkündür.

Etkin Pişmanlık Ceza İndirimi

İşlenen suçun ardından suçun kabul edilmesi ve pişmanlık göstererek yetkili mahkemelere müracaat edilmesi sonucunda etkin pişmanlık ceza indirimi ortaya çıkmaktadır. Ceza indirimi konusunda mahkemelerin vereceği karar önemlidir. Kişilerin pişmanlık göstererek ceza indirimi hakkından yararlanmak istemesiyle birlikte suçun niteliği önem kazanır. Suçun niteliğine ve mahkemenin kararına bağlı olarak farklı düzeylerde ceza indirimi yapılabilir.

Etkin Pişmanlıktan Nasıl Yararlanılır?

Herhangi bir suçta doğrudan etkili olan veya suça azmettiren kişiler yargılama sırasında pişmanlık göstererek ceza indirimi hakkından yararlanmak isteyebilir. Suç teşkil eden fiilin ortaya çıkması durumunda yargılanan kişilerin ilk olarak mağdurun zararını gidermesi gerekmektedir. İlgili kanunda hüküm olduğu durumlarda ceza indirimi uygulanması mümkündür. Suçlu, pişmanlık göstererek mağdurun karşılaştığı olumsuzlukları giderdiği durumlarda kanunda ilgili hükmün bulunması halinde ceza indirimi alabilir.

Etkin Pişmanlıktan Hangi Suçlarda Yararlanılır?

Etkin pişmanlık hükümleri için bu haktan hangi suçlarda yararlanılabileceği konusu önemlidir. Türk Ceza Kanunu düzenlemelerine bağlı olarak çeşitli suçlarda etkin pişmanlık hakkından yararlanarak ceza indirimi alınabilir. Etkin pişmanlık hükümleri doğrultusunda hırsızlık, mala zarar verme, yağma, güveni kötüye kullanma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, dolandırıcılık ve hileli iflas gibi suçlarda ceza indirimi hakkı bulunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli maddelerde düzenlenen hakaret suçu, rüşvet suçu, tehdit suçu ve darbeye teşebbüs suçu gibi suçlarda etkin pişmanlık hükümleri ortaya çıkabilmektedir.

Etkin Pişmanlık Yargıtay Kararları

Hukuk düzenlemeleri alanında önemli bir konu olan etkin pişmanlık Yargıtay kararları hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Niteliği farklılık gösteren suç teşkil eden fiilin meydana gelmesiyle birlikte Türk ceza düzenlemelerine göre etkin pişmanlık hakkı bulunmaktadır. Ceza indirimi konusunda Yargıtay tarafından alınan çeşitli kararlar vardır. Örneğin; suç işlediği için mağdurun uğradığı zararın birebir geri verme veya mağdurun uğradığı zararı tazmin etmesi halinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanılabilir. Suçluların etkin pişmanlık nedeniyle ceza indirimi almasına yardım eden Yargıtay kararları niteliklere göre değişiklik göstermektedir.

Etkin Pişmanlık Beraat

Türk ceza hukukunda etkin pişmanlık beraat almaya yardım eden haklardan biri olarak öne çıkmaktadır. Etkin pişmanlıktan dolayı beraat alma hakkı bulunmaktadır. Bu hususta suçun niteliği ve mahkeme tarafından verilen cezanın miktarı önemlidir. İlgili suçu işleyen failin pişmanlık göstererek mağdurun mağduriyetini gidermesiyle birlikte ceza indirimi veya beraat kararı ortaya çıkabilir. Bu konuda Türk ceza hukuku düzenlemeleri ve etkin pişmanlık hükümleri önemlidir.

Etkin Pişmanlık ve Gönüllü Vazgeçme

Türk ceza kanunu çerçevesinde suçlulara tanınan haklardan biri olan etkin pişmanlık ve gönüllü vazgeçme birçok alanda öne çıkmaya devam ediyor. Etkin pişmanlık, farklı suçlarda pişmanlık göstererek mağdurun olumsuzluklarının giderilmesi şartı ile ortaya çıkmaktadır. Suç teşkil eden fiilin ortaya çıkmasına sebep olan veya yardım eden kişiler etkin pişmanlık hükümleri ile birlikte ceza indirimi almaya hak kazanmaktadır. Gönüllü vazgeçmede önemli konulardan biri bu başvurunun suçlunun kendi öz iradesi tarafından yapılmış olmasıdır.

Etkin Pişmanlık Dilekçe Örneği

Hukuk alanında önemli noktalardan biri olan etkin pişmanlık dilekçe örneği hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Kişiler, suç teşkil eden fiilin meydana gelmesinden sonra işledikleri suçu kabul ederek mahkemelere etkin pişmanlık hükümleri doğrultusunda ceza indirimi başvurusu yapabilir. Türk ceza kanunu düzenlemelerinden yararlanmak isteyen kişiler, işledikleri suçla ilgili etkin pişmanlık dilekçesini hazırlayarak yetkili mahkemelere sunabilir.

Etkin Pişmanlık Mesleğe Dönüş

Ceza indirimi almak için mahkemelere müracaat eden kişilerin merak ettiği konulardan biri de etkin pişmanlık mesleğe dönüş hakkı olup olmadığıdır. Etkin pişmanlık için işlenen suçun niteliği önemli olduğu gibi mesleğe dönüş için de bu durum önem kazanmaktadır. Herhangi bir suç sebebiyle meslekten ihraç edilen kişilerin yeniden mesleğe dönüp dönemeyeceği kararı yetkili mahkemeler tarafından verilmektedir. Bu konuda genel geçer bir şey söylemek doğru olmayacaktır.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Gulten topal dedi ki:

    Merhaba,istinaf asamasinda 221/2 yasasindan yararlanip etkin pismanlik hakki kullanilabilir mi

  2. Sümeyra kırğıl dedi ki:

    Bütün gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen mahkum ve mağdurların etkin pişmanlıktan yararlanmasını rabbim den niyaz ediyor ve çıktıktan sonra en küçük bir suç teşkil edecek davranışlarda etkin pişmanlık için verecekleri dilekçenin vicdanlarına kazılması en doğru dilekçe tarzıdır diye düşünüyorum 🕋💌

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!