General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

HAGB Nedir?

23.02.2021
13.560
HAGB Nedir?
5/5 - (1 vote)

Bu makalemizde HAGB nedir?, HAGB şartları nelerdir, HAGB bozulursa ne olur? HAGB bozulursa ne olur ve HAGB kararına uyulmaması durumunda ne olur? sorularının yanıtları verdik.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması yani HAGB, yargılama neticesinde sanığın hakkındaki verilen hükmü ilgilendirir. Hukuki olarak yargılanan bir sanık hakkında açıklanacak olan kararın denetim süresi sonrasına kadar ertelenmesi işlemine denir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, yargılanan kişinin işlemiş olduğu suçla ilgili mahkeme kararı sabit tutulduğunda devreye girer bu sayede verilen cezanın infazı ve sonuçları ötelenir.

HAGB Kararı Nedir?

Suç işleyen kişiye verilmiş olan karar sonucunda HAGB uygulanmışsa hukuki olarak belirlenmiş olan ceza süresi içerisinde gerekli olan dikkat ve özene önem verirse bu durumda cezasının infazı da tamamlanmış olur.

HAGB kararıyla amaçlanan şey suçlularında topluma kazandırılmasını sağlamaktır. Böyle bir kararın alınması sırasında mahkeme suç unsuru hakkında hapis cezasını son çare olarak savunur. Hukuk sisteminde bu karar TCK’nın 231.maddesi çerçevesinde düzenlenebilir. Bu kararın alınabilmesi için sanığın daha öncesinde işlemiş bir suçunun olmaması gerekir.

HAGB Şartları

  • Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için kanunda belirtilmiş olan şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Aşağıdaki şartlara uymayan kişilere HAGB kararı verilmez.
  • Sanığın daha öncesinde kasıtlı bir şekilde suç işlememiş ve hüküm giymemiş olması gerekir.
  • Sanığın yargılanması esnasında, hakimin sanık hakkında bir daha suç işlemeyeceği kanaatine sahip olması gerekir.
  • Meydana gelmiş olan suç neticesinde oluşan zararın giderilebilmesi.
  • Yargılanmanın sonucunda hükme varılan cezanın 2 yıl ya da daha az süreye sahip olması veya para cezası olması.

Yukarıdaki şartlar yerine getirilmiş olsa da HAGB kararını sanığın kendisinin de kabul etmesi gerekir. Eğer sanık kendisine HAGB uygulanmasını istemezse bu durumda hükmedilen cezanın infazı yapılır.

HAGB NEDİR?

HAGB Bozulması

HAGB hakkında verilmiş bir kararı bozma yalnızca, sanık lehine temyiz veya istinaf başvurusu yapıldığında, hükmün sanık aleyhinSe sonuç doğuracak şekilde değiştirilememesidir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına bozma başvurusu

HAGB kararı aleyhine yasa yararına bozma kanun yoluna gidildiğinde, kanun yararına bozma konusu edilen kararın içeriği denetlenemez. Kanun yararına bozma talebi üzerine Yargıtay tarafından yapılacak inceleme, Hagb kararının biçimsel şartlarının oluşup oluşmadığının denetlenmesinden ibaret olacaktır. Yargıtay sanık hakkında hükmün bozulmasıyla ilgili kararda aşağıdaki hususları dikkate alacaktır.

  • Verilmiş olan ceza miktarının HAGB için uygun olup olmadığına,
  • Daha önceden kasıtlı bir suç işleyip işlemediğine,
  • Zararın karşılanıp karşılanmadığına,
  • Suçun istisnai bir suç olup olmadığına,
  • Denetim süresi içerisinde sürenin doğru tayin edilip edilemediği,
  • Hakimin kararda HAGB koşullarını değerlendirip değerlendirmediği.

HAGB Kararına Uyulmaması Durumunda Ne Olur?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına kararına uyulmazsa bu durumda açılış, yetkili mahkeme tarafından başlatılan hukuki bir süreçtir. Böyle bir durumda sanık kararın kesinleşmesi sonrasında 5 yıllık denetim süresi içinde sanık kasten yeni bir suç işlerse bu durumda yeniden HAGB kararı verilmez. Sanık hakkında bu kez mahkumiyet kararı verilir.

HAGB Sicile İşler mi?

HAGB kararı kişinin kesinleşmiş olan suçunu gösterdiği için sicilinde görülür. Doğal olarak bir polis GBT’si sorgulamasında bu sicil görünecektir.

HAGB Kararına İtiraz Dilekçesi

HAGB kararına itiraz edebilmek mümkündür. Bu itiraz ancak dilekçe ile yapılabilir. HAGB kararına yapılacak olan bir itiraz dilekçesi ise aşağıda belirtilmiş örnekteki gibidir.

……….. AĞIR CEZA MAHKEMESİ’NE

Gönderilmek Üzere

…………………………….. MAHKEMESİ’NE

DOSYA NO : …../…… Esas  …../……. Karar

SANIK: …………………………

MÜDAFİ: Avukat Adı

KONU : …………. Mahkemesinin …../…… Esas  …../……. Karar …/…/…… tarihli duruşmasında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz dilekçemizdir.

AÇIKLAMA:

……… Ceza Mahkemesi’nin …./…… Esasa kayıtlı görülen dosyasında, …/…./……. tarihli duruşmada müvekkil sanığın üzerine “……………” suçu dolayısıyla CEZALANDIRILMASINA karar verilmiştir. Müvekkil hakkında verilen ceza, kendisinin şahsi ve sosyal durumu, suç tarihinde sabıkasız oluşu, maddi zararın giderilmiş oluşu göz önüne alınarak CMK’nın 231/5. maddesi gereğince HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINA ve 5 YIL SÜREYLE DENETİME TABİ TUTULMASINA karar verilmiştir. Verilen karar tarafımıza tefhim edilmiş olup, bu nedenle verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı itiraz etmek zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Şöyle ki;

……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda arz ve izah edilen nedenler dahilinde, müvekkil sanık hakkında verilmiş olan hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına karşı itirazlarımızın kabulüne karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!