General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Zimmet Suçu

11.04.2021
7.242
Zimmet Suçu
5/5 - (6 votes)

Türk Hukuku’nda kamu alanında işlenen suçlar arasında yer alan zimmet suçu ile ilgili önemli detaylar vardır. Zimmet suçu söz konusu olduğunda suçun nitelikleri önemlidir. Kamu görevlisi tarafından işlenen zimmet suçunun ortaya çıkmasının çeşitli sebepleri vardır. Günümüzde kamunun farklı alanlarda faaliyet gösteren görevliler vardır. Kamu görevlisinin görevi nedeniyle kullanmak durumunda olduğu mallar üzerinde yasalara uygun bir şekilde işlem yapmasıyla birlikte zimmet suçu ortaya çıkmaktadır.

Zimmet suçunun işlenmesiyle birlikte çeşitli cezai yaptırımlar ortaya çıkmaktadır. Kişilerin, kamuya ait olan bir malın geçici bir süre kendisinin veya bir başkasının zimmetine geçirmesi suç olarak tanımlanmıştır. Herhangi bir kamu malının yasalara uygun olmayacak şekilde kullanıldıktan sonra iade edilmek şartıyla işlenirse mahkemeler tarafından verilecek ceza düşürülebilir.

Zimmet Suçu Nedir?

Zimmet suçunun işlenmesinde kullanılan mal ve paranın kamuya ait olması gerekmektedir. Kamu görevlisine çeşitli sebeplerden dolayı verilen devlet mallarının göreve aykırı bir şekilde kullanılmasıyla birlikte zimmet suçu ortaya çıkmaktadır. Bu suçu işleyen faiz yalnızca kamu görevlisi olmaktadır. Devlet memurlarının kamuya ait olan mal veya parayı kendi zimmetine geçirmesiyle birlikte cezai yaptırımlar ortaya çıkacaktır.

Malın geçici bir süre veya kalıcı olarak zimmete geçirilmesi durumunda uygulanacak cezalar farklıdır. Devlet malının geçici sürelerle kullanılmasından sonra iade edilmesiyle kullanma zimmeti suçu ortaya çıkar. Bu tür durumlarda mahkemeler tarafından hafif cezalar verilecektir. Zimmet suçu söz konusu olduğunda suçun çeşitli nitelikleri vardır.

Nitelikli Zimmet Suçu Nedir?

Türk Hukuku’nda belirlenen düzenlemelere bağlı olarak zimmet suçu işlenirken bazı davranışların sergilenmesi durumunda nitelikli zimmet suçu ortaya çıkmaktadır. Nitelikli zimmet suçu, failin suç sırasında veya suçu işledikten sonra hileli davranışlar sergilemesiyle ortaya çıkmaktadır. Zimmet suçunun ortaya çıkması için önleyici davranışlarda bulunmak da nitelikli zimmet suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Suçun kullanma zimmeti suçu olarak işlenmesi nitelikli suçlar kapsamında değerlendirilmez.

Zimmet Suçu TCK

Kamu görevlisinin işlediği zimmet suçu TCK 247 ve 249. Maddeler arasında düzenlenmiştir. Kamu görevlisi tarafından devlete ait olan bir mal veya parayı kendisinin veya bir başkasının zimmetine geçirmesi ile birlikte zimmet suçu ortaya çıkmaktadır. Devlete ait olan kamu malının bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere zimmete geçirilmesi de suç olarak kabul edilmektedir. Kamu malının bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmesi durumunda verilecek ceza daha düşüktür.

Zimmet Suçu Şartları

Türk Hukuku’nda zimmet suçu şartları söz konusu olduğunda öne çıkan çeşitli detaylar vardır. Zimmet suçu failleri sadece kamuda çalışan görevliler olabilmektedir. Kamu görevlisi, herhangi bir devlet malını bir süre kullanıldıktan sonra iade ederse de zimmet suçundan ceza almaktadır. Suçun işlenmesi sırasında hileli davranışlar sergilenmesi ise nitelikli zimmet suçu kapsamında değerlendirilir.

Zimmet Suçundan Beraat Kararları

Hukuk alanında zimmet suçunda beraat kararları söz konusu olduğunda Yargıtay tarafından verilen kararlar öne çıkmaktadır. Zimmet suçu davalarında mahkemeler tarafından farklı kararlar verilebilir. Ceza oranı fazla olan suçlar arasında yer alan suçunda 12 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir.

Zimmet Suçu Affı

Günümüzde birçok hukuk alanında olduğu gibi zimmet suçu affı konusunda da çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Zimmet suçu, genel ve özel af olarak affedilebilecek suçlar arasında yer almaktadır. Af kararın ortaya çıkması için mecliste üye sayısının çoğunluğunun karar vermesi gerekmektedir.

Zimmet Suçu Yargıtay Kararları

Zimmet suçuyla ilgili olan davalarda zimmet suçu Yargıtay kararları emsal teşkil ettiği için önemlidir. Bu hususta zimmet suçu işlenirken sergilenen davranışlar önemlidir. Hileli davranışların ortaya çıkmasıyla birlikte nitelikli zimmet suçu davaları yürütülmektedir. Kamuya ait olan malların hangi amaçla kullanıldığı da kararlar için önemlidir.

Zimmet Suçu Şikayet Süresi

Soruşturma yapılması için şikayete ihtiyaç duyulmayan suçlar arasında yer alan zimmet suçu şikayet süresi yoktur. Zimmet suçu soruşturmasının yapılması için savcılık kararı yeterli olmaktadır. Suçun mağduru sıfatında olan taraf devlet kurumları olduğu için soruşturmanın başlatılması için şikayete ihtiyaç duyulmamaktadır.

Zimmet Suçu Savunma Dilekçesi Örneği

Hukuk alanında zimmet suçu savunma dilekçesi örneği ile ilgili birçok araştırma yapılmaktadır. Zimmet suçu kapsamında yargılanan kişilerin 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası alma durumu vardır. Bu alanda hazırlanacak savunma dilekçesinin nitelikli ve doğru olması önemlidir. Bu suçtan yargılanan kamu görevlisi ilgili savunma dilekçesini mahkemeye sunmalıdır.

Zimmet Suçu Ceza Zamanaşımı

Sadece kamu görevlisi tarafından işlenen zimmet suçu ceza zamanaşımı konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Zimmet suçu davalarındaki zamanaşımı süresi 15 yıl olarak belirlenmiştir. 15 yıl içerisinde dava açılmaması durumunda ceza verilme durumu yoktur.

Zimmet Suçu Görevli Mahkeme

Devlete ait bir malın zimmete geçirilmesi veya kullanma zimmeti suçunun işlenmesiyle birlikte görülecek davalarda zimmet suçu görevli mahkeme tarafından karar verilmektedir. Zimmet suçu davalarında ağır ceza mahkemesi görev yapmaktadır. Nitelikli zimmet suçu için de davalar bu mahkemelerde görülmektedir.

Zimmet Suçunda Değer Azlığı

Türk Hukuku’nda zimmet suçunda değer azlığı konusu önemlidir. Zimmet suçu davalarında suçun ortaya çıkmasına sebep olan mal veya paranın değeri önemlidir. Değerin azlığı durumunda verilecek cezalarda düşüş yaşanabilir. 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası yaptırımları bu tür durumlarda üçte bir veya yarı oranda indirilebilir.

Zimmet Suçunda Etkin Pişmanlık

Kamu görevlisi tarafından işlenen zimmet suçunda etkin pişmanlık hakkı olup olmadığı konusu önemlidir. Zimmet suçu için etkin pişmanlık hakkı söz konusu olduğunda suçun işleniş biçimi önemlidir. Malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmesi durumunda verilecek ceza oranında indirim yaşanabilir. Suçun kullanma zimmeti olarak işlenmesi durumunda da cezalarda düşüş yaşanabilir. Etkin pişmanlık durumunun belirlenmesi için pişmanlığın hangi zaman diliminde belirtildiği öne çıkmaktadır.

Zimmet Suçundan Ceza Alan Memur

Kamu alanında zimmet suçundan ceza alan memur çeşitli durumların ortaya çıkmasıyla birlikte göreve dönebilir. Zimmet suçu davalarında 12 yıla kadar hapis cezası verilebildiği için bu alandaki suçun nasıl işlendiği önemlidir. Suçla ilgili verilen emsal Yargıtay kararları da mesleğe dönüş için etkili olmaktadır. Malın geçici bir süre zimmete geçirilmesi ve kullanma zimmeti suçunun işlenmesi gibi durumlarda ceza düzeyi daha düşüktür.

Yoksulluk Nafakası

Aile Hukuku

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.