General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Ortaklığın Giderilmesi Davası

01.03.2021
11.834
Ortaklığın Giderilmesi Davası
2/5 - (1 vote)

Tapu alanında sık sık karşı karşıya kalınan dava türlerinden biri olan ortaklığın giderilmesi davası hakkında önemli bilgiler vardır. Günümüzde gayrimenkul alanındaki tapu türleri farklılık göstermektedir. Gayrimenkul tapusunun kişiler arasında hisseli olarak dağılmış olması durumunda hisseli gayrimenkul türü ortaya çıkar. Hisseli gayrimenkullerde hak sahibi olan bireylerin hissesini ayırmak istemesiyle birlikte sorunun çözülmesi için ortaklığın giderilmesi davası açılmaktadır. Bu süreçte doğru bir şekilde hareket edilmesi için ortaklığın giderilmesi davasında bilinmesi gereken bazı noktalar vardır. Hukuk alanındaki farklı bir ismiyle izale i şüyu olan dava türünün açılması için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Mahkemelere başvuru yapılması durumunda ortaklığın giderilmesine karar alacak olan merci gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki Sulh Hukuk Mahkemesi şeklindedir. Türk Medeni Kanunu maddeleri düzenlemelerine göre izale i şüyu alanındaki davaların kararları değişebilir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Dilekçe Örneği

ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği

Gayrimenkul hisselerinin ayrılmasına karar verilmesi için mahkemelere sunulacak ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği araştırmaları yapılmaktadır. Dilekçe örneği ile birlikte mahkemelere doğru belgelerle birlikte ortaklığın giderilmesi davası başvurusu yapmak mümkündür. İlgili dava dilekçeleriyle birlikte yapılan başvurulardan sonra gayrimenkullerle ilgili çeşitli kararlar verilebilir. Bu tür davalarda kat mülkiyeti kurulması veya gayrimenkulün aynen bölünerek paylaştırılmasına gibi kararlar ortaya çıkmaktadır. Hisseli gayrimenkul alanındaki ortaklığın giderilmesi davasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de gayrimenkul sahibi tüm hissedarların davaya katılması gerekliliğidir. Ortaklığın giderilmesine karar verilmesi için dava sürecinde tüm hissedarların davaya dahil olması gerekmektedir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Cevap Dilekçesi

Mahkemelerde görülen ortaklığın giderilmesi davasında resmi sürecin ilerleyişinde bazı işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi hazırlanarak mahkemelere sunulmalıdır. Dava sonucunda verilen kararlar farklı olabileceği için dava sürecinde farklı aşamalara dikkat edilmesi faydalı olacaktır. Aynen taksim, kat mülkiyeti kurulması veya aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilmesi gibi çeşitli kararlar çıkabilir. Bu konuda uzman olan avukatlardan destek alınabilir.

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Çekişme

Her dava türünde olduğu gibi ortaklığın giderilmesi davası sürecinde de anlaşmazlıklar olabilir. Ortaklığın giderilmesi davasında çekişme yaşanması durumunda mahkeme kararı önemli olmaktadır. Mahkemelere başvuru yapıldıktan sonra ortaklığın giderilmesine karar verilmesi için yetkili mahkemeler tarafından bu alanda bilgi sahibi olan bilirkişiler görevlendirilmektedir. Gayrimenkul üzerinde yetkili kişiler tarafından yapılan incelemelerden sonra Türk Medeni Kanunu ilgili maddeleri çerçevesinde karar verilmektedir. Yetkili mahkemeler tarafından verilen karar neticesinde kat mülkiyeti kurulması veya satış suretiyle giderilmesine karar verilebilir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Yargıtay Kararları

Hukuk alanında ortaklığın giderilmesi davası hakkında verilen Yargıtay kararları oldukça önemlidir. Dava sayısının fazla olduğu bu alanda ortaklığın giderilmesi davası Yargıtay kararları farklılık göstermektedir. Aynen taksim veya aynen bölünerek paylaştırılmasına gibi kararların verilmesi için Yargıtay kararları örnek alınabilir. Bu hususta gayrimenkulün durumu ve hissedarların tavrı gibi noktalar önemlidir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Nerede Açılır?

Tapu ve gayrimenkul gibi alanlarda sık sık karşı karşıya kalınan ortaklığın giderilmesi davası için yetkili mahkemeler bulunmaktadır. Dava açmak isteyen kişilerin gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki yetkili Sulh Hukuk Mahkemelerine dava dilekçeleriyle birlikte müracaat etmesi gerekmektedir. Davanın açılması sonucunda yetkili mahkemeler tarafından gerekli incelemeler yapılır. Ortaklığın giderilmesine karar verilmesi sürecinde aynen taksim veya kat mülkiyeti kurulması gibi yöntemler izlenebilir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

Hukuk mahkemelerine açılacak ortaklığın giderilmesi davası sonrasındaki sürecin ne kadar süreceği merak edilmektedir. Bu hususta gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan hissedarların tutumu önemlidir. Anlaşma sağlandığı durumlarda kısa sürelerde karar verilebilirken anlaşma sağlanamazsa mahkemenin inceleme sürecinin beklenmesi gerekmektedir. Yetkili mahkemeler tarafından gayrimenkulün bölünme kararı alınmasından sonra değerlerinin birbirine denk düşmemesi gibi durumlarda eksik parçaya para eklenmektedir. Aynı zamanda aynen taksim veya gayrimenkul hissedarlığının satış suretiyle giderilmesine karar alınması durumunda bir süre beklenmesi gerekir. Çünkü gayrimenkulün satılması ve aynen taksim edilmesi kararının uygulanması adına ihale gerçekleştirilmelidir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Devam Ederken Hisse Satışı

Gayrimenkul hisselerinin paylaşılması için süreçteki ortaklığın giderilmesi davası devam ederken hisse satışı yapılıp yapılamayacağı konusunda önemli olan çeşitli noktalar vardır. İzale i şüyu davası sürerken hisse üzerine hak sahibi olan paydaşların kararına bağlı olarak hisse satışı yapılabilir. Yargıtay tarafından verilen karara bağlı olarak ortaklığın giderilmesi davasında hissedarlar tarafından hisse satışı yapılması mümkündür. Aynı zamanda ortaklığın giderilmesi davası sonucunda çeşitli durumlara bağlı olarak değerlerinin birbirine denk düşmemesi durumunda satış yöntemi tercih edilir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Harç

Hukuk alanındaki ortaklığın giderilmesi davası için tarafların ödemesi gereken harç miktarı hakkında araştırmalar yapılmaktadır. Ortaklığın giderilmesi davası harç miktarı dönemlere göre değişiklik göstermektedir. Ortaklığın giderilmesi davasında harç miktarı hisse üzerinde pay sahibi olan kişiler tarafından eşit olarak paylaştırılmaktadır. Gayrimenkul değerine göre nispi harç alınması durumu söz konusu değildir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Vekalet Ücreti

Resmi işlemlerdeki vekalet hakkında ortaklığın giderilmesi davasında da bulunmaktadır. Ortaklığın giderilmesi davası vekalet ücreti çeşitli etkenlere göre farklılık göstermektedir. Bu alanda hizmet veren avukatların politikalarına göre farklı fiyatlar uygulanabilir. Türk Medeni Kanunu alanında uzman olan avukatlara müracaat edilerek izale i şüyu davası için yardım almak mümkündür. Bu alanda hizmet veren profesyonel avukatlık bürolarına başvuru yapmak mümkündür.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Satış Usulü

Mahkemeler tarafından belirlenen ortaklığın giderilmesi davası satış usulü vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Gayrimenkul hissedarlarının hisselerini ayırmak istemesi durumunda mahkemelere açılan ortaklığın giderilmesi davasında ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilebilir. Bu tür durumlarda açık arttırma yoluyla satış yöntemi ortaya çıkmaktadır. İlgili gayrimenkulün satılması için ihale sürecinin beklenmesi gerekmektedir. İhale sürecinin sonrasında satışı yapılan gayrimenkulden ortaya çıkan ücret hissedarların payına göre dağıtılmaktadır. Ortaklığın giderilmesi davası sürecinde gayrimenkullerin ihale yoluyla satışa sunulmasıyla birlikte sürenin uzayabileceği unutulmamalıdır.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Ali özkaya dedi ki:

    Merhaba iyi günler benim bir mülk sorunum varda benim adıma 2005 yılında babam aldığı evin tapusunu direk benim adıma çıkardı yani o zaman 15 yaşındaydım ve şimdi 31 yaşındayım babamda 2015 yılında vefat etti ve şuan benim adıma olan evde kentsel dönüşümden sonra değeri yaklaşık 1 milyon TL olunca aile fertleri hepsi bu evden bizimde payımız var ver yada mahkemeye veririz diyorlar eğer bir mahkemeye verme durumu olursa onlar haklı Bir durumamı düşer yani ben evim herkese pay olarak bölünür mü ve bölünürse paylar nasıl olur biz 7 kardeşiz ve annem sağ birde bu evi mahkeme yolu ile mi satışa çıkarırlar 15 yaşında tapu adıma çıkarıldığı için bana biz mahkemeye verirsek her türlü kazanır hepsini senin elinden alırız diyorlar 05536525305 numaram

  2. Dursun Yurdabakan dedi ki:

    Sayın Avukat’ım,
    İyi günler. Naçizane sorum şu: Ort. Gid.. Satışı açık artirma ile yapıldı. İki taşınmaz bende kaldı. Satış memuru herkese ihale gününden başlamak üzere 10 gün ödeme süresi olduğunu söyledi. Aradan 4 gün geçtiği halde hala bize ne kadar ödeme yapmamız gerektiği resmen bildirilmedi. Ödenecek parayı temin/tedarik edebilmemiz için verilen 10 günün 4 günü boşa gitti. Ne yapmalıyız. 10 günlük ödeme süresinin bize resmi ödeme tebligatının yapıldığı günden itibaren başlaması gerekmez mi. Saygılarımla.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!