General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Yağma Suçu

10.04.2021
8.660
Yağma Suçu
Makaleyi Puanla

Türk Ceza Kanunu maddelerinde düzenlenen ve cezai yaptırımları bulunan suçlardan biri olan yağma suçu hakkında önemli detaylar vardır. Toplumun güvenliğini tehdit eden yağma suçu, farklı niteliklerle işlenmektedir. Detayları fazla olan yağma suçunun işlenmesiyle birlikte hukuki süreç başlar. Kendisine ait olmayan malı, sahibinin izni olmadan zorla almak yağma suçu olarak adlandırılmaktadır. Bu konuda hırsızlık ve yağma arasındaki fark merak edilmektedir.

Hırsızlık suçunda zorlama veya tehdit gibi davranışlar bulunmuyorken yağma suçunu işleyen failler suçu işlerken cebir kullanmıştır. Yağma suçunun ortaya çıkmasına sebep olan malların maddi bir karşılığı olması gerekmektedir. Gayrimenkul değeri olan mallar için yağma suçu söz konusu değildir. Yağma suçu; bir kişinin vücut veya cinsel dokunulmazlığına karşı saldırı gerçekleştirilmesiyle de ortaya çıkmaktadır.

Yağma Suçu Nedir?

Bir kişiye ait olan malın zorla alınması veya bir kişinin vücut veya cinsel dokunulmazlığına karşı saldırıda bulunulması ile birlikte yağma suçu ortaya çıkmaktadır. Yağma suçundan yargılanan sanık hakkında mahkemeler tarafından çeşitli kararlar verilmektedir. Bu hususta suçun niteliğinin belirlenmesi önemlidir. Yağma suçu hakkında yargılama yapılırken suçun basit veya nitelikli olup olmadığı incelenmektedir.

Bir malın alınması karşı koymama mecbur kılan kişi de yağma suçundan yargılanmaktadır. Yağma suçunu işleyen kişilere suçun niteliğine bağlı olarak farklı sürelerde hapis cezası verilmektedir. 6 yıldan başlayan hapis cezası, yağma suçunun niteliğine bağlı olarak 10 yıla kadar çıkabilir. Nitelikli yağma suçunu işleyen kişilere kullandığı silaha bağlı olarak farklı cezalarda verilebilir.

Yağma Suçu Unsurları

Türk Hukuku’nda yağma suçu unsurları farklı düzenlemelerle birlikte belirlenmiştir. Yağma suçu, Ağır ceza mahkemelerinde yargılanan bir suç türüdür. Malın yağması ve senedin yağması olarak iki farklı düzenleme altında incelenen yağma suçunun ciddi cezai yaptırımları vardır. Bir kimseye ait olan ve maddi değeri bulunan bir malın o kişiden zorla alınması ve vücut veya cinsel dokunulmazlığına karşı saldırı gerçekleştirilmesi yağma suçunun unsurları arasında yer almaktadır. Yağma suçunu işleyen kişiler; suçu işlerken zorlama ve tehdit gibi davranışları kullanılır.

Senedin yağması suçu ise yağma suçunun düzenlenmesinden farklı olarak çeşitli özelliklere sahiptir. Senedin yağması suçunda da cebir ve tehdit bulunmaktadır. Kişileri zorla senet imzalamaya veya senedin alınmamasına karşı koymamaya mecbur etmek yağma suçu olarak değerlendirilmektedir.

Yağma Suçunun Şartları

Ağır ceza yargılaması gereken suçlar arasında yer alan yağma suçuyla ilgili yağma suçunun şartları konusu oldukça önemlidir. Yağma suçu, başkasının malının cebren ve tehdit ile alınması şeklinde tanımlanmıştır. Bu nedenle yağma suçunun oluşması için tehdit veya cebir gibi unsurların bulunması gerekmektedir. Kişilerin vücut veya cinsel dokunulmazlığına yapılacak saldırılar da yağma suçu kapsamında değerlendirilmektedir.

Yağma suçunun işlenmesiyle birlikte bazı kişilik haklarına saldırı gerçekleştirilmektedir. Cebren ve tehdit ile gerçekleştirilen ve Ağır ceza yargılamasına sebep olan yağma suçunu işleyen kişilerin ihlal ettiği bazı hak ve hürriyetler vardır. Kanun kapsamında korunmaya çalışan değerler şu şekildedir;

  • Kişilerin özgürlüğü,
  • Vücut dokunulmazlığı,
  • Zilyetlik,
  • Mülkiyet,

Belirtilen hak ve hürriyetlere karşı cebren ve tehdit ile işlenen suçlar yağma suçunu ortaya çıkarmaktadır. Kişilerin kendisine ait olan bir malım alınmasına karşı koymamaya mecbur kulan kişiler de yağma suçu işlemektedir. Yağma suçunu işleyen sanık hakkında kişisel hak ve hürriyetlerin ihlal edilmesi kapsamında çeşitli cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

Yağma Suçu Cezası

Ağır ceza mahkemesi tarafından verilen yağma suçu cezası süresi hakkında araştırma yapılmaktadır. Bu konuda yağma suçu niteliğinin ne olduğu önemlidir. Basit ve nitelikli yağma suçundan dolayı farklı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Türk Ceza Kanunu’ndaki 148. madde düzenlemesine göre yağma suçunda temel olarak 6 yıl ve 10 yıl arasında hapis cezası verilmektedir. Silah kullanma suretiyle cebir ve tehdit ile işlenen suçlar nitelikli yağma suçu olarak değerlendirilmektedir.

Yağma suçunun işlenmesinden sonra Ağır ceza yargılamalarından hükmün veya cezanın ertelenmesi gibi kararların ortaya çıkması söz konusu değildir. Aynı zamanda cebir ve tehdit ile işlenen yağma suçundan alınan cezanın adli para cezasına çevrilmesi söz konusu değildir. Sanık hakkında verilecek hapis cezasına Ağır ceza hakimi karar vermektedir.

Yağma Suçunda Cebir ve Tehdit

Hırsızlık suçundan farklı olarak yağma suçunda cebir ve tehdit gibi davranışlar bulunmaktadır. Herhangi bir kişiye ait olan mala veya vücut veya cinsel dokunulmazlığına yapılan saldırılar yağma suçu olarak nitelendirilir. Failler tarafından kişilere cebren ve tehdit ile senet imzalatması veya borcun bitmesine rağmen ilgili evrakların temsil edilmemesinden dolayı yağma suçundan yargılama yapılabilir. Bu tür suçların işlenmesi durumunda Ağır ceza mahkemesi davaları yürütülmektedir.

Nitelikli Yağma Suçundan Beraat

Ağır ceza mahkemelerinde yürütülen davalarda nitelikli yağma suçundan beraat kararları hakkında araştırmalar yapılıyor. Her hukuk davasında olduğu gibi yağma suçu ile ilgili davalarda da failler hakkındaki iddiaların yeterli miktarda delil ile ispatlanması gerekiyor. Sanık hakkında yeteri kadar delilin bulunmaması durumunda beraat kararı verilebilir. Ağır ceza mahkemesi hakimleri kararlarına bağlı olarak çeşitli durumlarda sanık hakkında beraat hakkı verilebilir.

Yağma Suçu Savunma

Hukuk alanında birçok dava türünde olduğu gibi yağma suçu savunma alanında da detaylara önem verilmesi gerekir. Cebir ve tehdit ile işlenen yağma suçu davalarında savunma yapılması gerekmektedir. Yağma suçundan yargılanan sanık hakkında savunma yapacak olan avukatlar vardır. Bu alanda uzman avukatlardan yardım alınması faydalı olacaktır. İlgili savunma dilekçesinin hazırlanması sırasında iddialar hakkındaki delil yetersizliği gibi konulara yer verilebilir. Delil yetersizliğinin belirtilmesiyle birlikte Ağır ceza hakimleri tarafından sanık hakkında beraat kararı verilebilir.

Yağma Suçundan Tutuksuz Yargılanmak

Çeşitli sebeplerden dolayı yağma suçundan tutuksuz yargılanmak üzere tahliye olan kişiler vardır. Yağma suçu davalarında iddiaların yeterli delillerle ispatlanması önemlidir. Sanık hakkında verilecek kararın belirlenmesi için suçun cebren ve tehdit ile işlenip işlenmediği incelenir. Yargılama sonucunda failin yağma suçu işlediği belirlenirse, Ağır ceza mahkemeleri tarafından 6 ve 10 yıl arasında hapis cezası verilecektir.

Yağma Suçu Yargıtay Kararları

Hukuk alanında yağma suçu Yargıtay kararları, Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalardaki karlar için önemlidir. Yargıtay, mala zarar verme gibi suçlarda da yağma suçu kararı alabilmektedir. Yağma suçundan dolayı yargılanan ve beraat kararı alan sanık hakkında bozma kararı verilmesi için de Yargıtay başvurusu yapılabilir. Yargıtay tarafından incelenen dosyalardaki suç niteliğine bağlı olarak farklı karar alınmaktadır. Yargıtay kararlarının belirlenmesinde yağma suçunun niteliği ve cebir ve tehdit bulunma durumu gibi konular önemlidir.

Reddi Miras

Yağma

Ziyaretçi Yorumları - 1 YORUM
  1. ayşe alkan dedi ki:

    merhaba eşimin aracı vimizin önünde bagaji bosalttirilarak gasp edilip oğluma kullandırıldı onların istediği yere bıraktı ve oğluma cehalet vermemiz istenilerek başka kişilere satıldı bu durumda şikayet etmemiz bir ise yararmı bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!

Kamuoyuna Önemle Duyurulur…!

ERESTE HUKUK BÜROSU adı altında birçok kişiye “borcunuz var mağdur olmamak için bizi arayın” şeklinde toplu sms gönderimi yapan ERESTE HUKUK BÜROSU’nun

Av. Osman ERUSTA tarafından kurulmuş olan ERUSTA HUKUK BÜROSU’yla hiçbir ilgisi yoktur.

Hukuk büromuzun telefon numarası 0 212 291 91 10 olup bu numara dışında kendini büromuzla irtibatlı göstererek aramalar yapabilecek ve sms gönderiminde bulunan kötü niyetli kimselere kesinlikle itibar edilmemesini, herhangi bir şekilde bildirilen hesaplara ödeme yapılmamasını önemle rica ederiz.